Magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat, luni, până pe 3 martie cererea lui Adrian Năstase privind contopirea pedepselor primite în cele două condamnări.

Amânarea vine din cauza lipsei motivării Curţii la precedenta decizie. În plus, este posibil să mai dureze până la publicarea motivării. Data trecută, în dosarul Trofeul calităţii a durat cinci luni, deşi există un termen recomandant de 20 de zile.

Fostul premier Adrian Năstase a fost transferat la Penitenciarul Jilava unde îşi va ispăşi pedeapsa în regim semideschis. Este posibil ca Adrian Năstase să fie eliberat după 8 luni. Năstase a cerut Tribunalului Bucureşti, prin avocaţii săi, contopirea pedepselor primite prin cele două condamnări definitive, instanţa urmând să judece solicitarea prin prisma noilor coduri. Avocaţii trebuie să ceară pe ce lege să se judece. Dacă nu fac acest lucru, instanţa e obligată să judece pe legea favorabilă cazului.

Conform noului Cod penal însă, la contopire, nu se va mai executa doar pedeapsa cea mai mare. Noul cod prevede spor obligatoriu de pedeapsă o treime din pedeapsa neexecutată. Astfel, fostul premier s-ar putea alege cu un spor consistent în ani de închisoare, mai exact 5 ani de închisoare.

Cel mai probabil, avocaţii lui Năstase vor cere ca contopirea pedepselor să se judece după vechiul cod penal. Oricum, cererea a fost depusă înaine ca noul Cod să intre în vigoare.

Pe 6 ianuarie, instanţa supremă i-a condamnat, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, fost inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, la patru ani cu executare.

Adrian Năstase a fost acuzat în acest caz că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.