China a testat pentru prima dată un vehicul hipersonic care zboară cu o viteză de câteva ori mai mare decât viteza sunetului, o tehnologie menită să îi permită ca pe viitor să atace rapid ţinte îndepărtate, potrivit unei surse de la Pentagon, relatează Mediafax.

Prin acest test, China devine a doua ţară după Statele Unite care a efectuat zboruri experimentale cu aceste planoare, concepute să zboare cu o viteză extrem de mare în straturile superioare ale atmosferei terestre, cu scopul de a atinge ţinte aflate în orice punct de pe planetă.

Testarea a acestei arme experimentale, numite WU-14, s-a desfăşurat pe 9 ianuarie. Vehiculul a zburat cu viteza Mach 10, de zece ori viteza sunetului, potrivit site-ului Washington Free Beacon, o informaţie care nu a fost confirmată de către Pentagon.

Postul de stat China Radio International l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării afirmând că "cercetările ştiinţifice şi experimentele efectuate în China sunt normale şi nu vizează vreo ţară sau ţintă" anume. Însă el nu a confirmat şi nici nu a infirmat acest test.

Creşterea puterii militare a Chinei în ultimii ani este însoţită de noi echipamente, ca portavioane şi rachete balistice antinavă, şi de o intensificare a eforturilor Beijingului în domeniul cercetării.