Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, a ironizat ziarele scandal, dar şi pe politicienii britanici care veniseră la aeroporturi de Anul Nou pentru a aştepta „valurile de imigranţi români“ veniţi la muncă şi i-a comparat cu personajele tragicomice din capodopera lui Samuel Beckett, „Aşteptându-l pe Godot“, scrie The Guardian, potrivit Agerpres.

Jinga a spus că politicienii şi ziariştii prezenţi pe aeroportul Luton au aşteptat cu disperare sosirea a milioane de români şomeri doar pentru a fi întâmpinaţi de două-trei persoane sosite din România care aveau deja locuri de muncă.

Într-un articol pe care l-a publicat în The Huffington Post, Jinga a scris: „Pare-se că o nouă versiune a (capodoperei) «Aşteptându-l pe Godot» este reinventată de către o parte a presei britanice şi de către unii politicieni care aşteaptă disperaţi sosirea a milioane de români după 1 ianuarie 2014. Ziarişti şi distinşi parlamentari britanici care s-au dus la aeroportul Luton la 1 ianuarie... au descoperit că doar doi români au venit în Marea Britanie pentru a profita de înlăturarea restricţiilor şi ambii au oferte ferme privind un loc de muncă — unul spală maşini, iar altul este medic în Essex. Marea majoritate a pasagerilor erau români care se întorceau la serviciu după ce-şi petrecuseră Crăciunul cu familiile, în ţară, sau britanici care veneau acasă după ce fuseseră să schieze în Munţii Carpaţi“, a mai scris ambasadorul român la Londra.

Jinga a adăugat că o parte a presei britanice a lansat „o campanie de presă insultătoare împotriva românilor“, campanie care nu se bazează pe evidenţe. „Majoritatea românilor care au venit în Marea Britanie au făcut-o ca să muncească, nu pentru a obţine beneficii sociale. Pledăm totodată în favoarea oamenilor oneşti şi muncitori, care plătesc impozite şi contribuie (la bunul mers al) societăţii“, a mai scris Ion Jinga.

Înaltul diplomat român a menţionat totodată că, la fel ca mulţi alţi români, şi-a invitat prieteni români să petreacă alături de el Crăciunul. „Cum toate cele trei persoane vor părăsi Marea Britanie în următoarele două zile, sper că nu vor fi contabilizate la milioanele de români care sunt aşteptaţi să invadeze insula“, remarcă el ironic.

România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, iar Jinga a precizat că majoritatea celor care au dorit să muncească în afara graniţelor propriei ţări au făcut-o deja. „Ţinând cont de faptul că potenţialul de a «exporta» muncitori se apropie de zero în România şi că ţara mea are acum economia cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană, este puţin probabil ca ridicarea restricţiilor de la 1 ianuarie 2014 să ducă la o creştere masivă a numărului românilor care vin în Marea Britanie“, a conchis diplomatul român