Un tânăr de 24 de ani din Arad, care fabrica bombe artizanale explozive, după un manual de terorism descărcat de pe Internet, a fost prins, vineri, împreună cu un furnizor care îi făcea rost de materiale.

Suspectul intenţiona să vândă materialele explozive fabricate. El ar putea fi cercetat pentru terorism fiind reţinut vineri seară, în localitatea Ghioroc din judeţul Arad, în urma unei operaţiuni coordonate de DIICOT Timişoara.

Tânărul a fabricat bombele artizanale explozive folosind nitroceluloză, un derivat al nitroglicerinei, şi azotat de amoniu. Acesta a confecţionat bombele în locuinţa sa, după ce şi-a adunat informaţiile de pe Internet şi de la un inginer chimist. Bărbatul a fost monitorizat timp de mai multe luni de către anchetatori. Ofiţeri SRI au aflat că tânărul construia dispozitivele într-un laborator clandestin pe care şi-l amenajase în casa în care locuia, iar de pe Internet a descărcat un manual de terorism în care era descris modul în care se confecţionează bombele.

Tânărul avea doi complici, respectiv un furnizor de materii prime din Bucureşti şi un inginer chimist care îi dădea sfaturi.

Arădeanul a cumpărat azotat de amoniu, care este folosit mai ales în agricultură, şi fierbea substanţa de mai multe ori în laboratorul de acasă, până se recristaliza. Potrivit surselor, tânărul  folosea azotatul de amoniu recristalizat împreună cu nitroceluloza. Prima substanţă asigura necesarul de oxigen pentru descompunerea explozivă.

Surse din rândul anchetatorilor afirmă că tânărul s-ar fi lăudat unor cunoscuţi că poate ataşa dispozitivului cuie, piuliţe sau şuruburi astfel încât forţa distructivă a acestuia să fie cât mai mare. El ar fi detonat până acum două dispozitive explozive pentru a le verifica funcţionarea. Restul dispozitivelor explozive pe care le-a confecţionat au fost scoase la vânzare. Acesta le-a mai spus cunoscuţilor săi că doreşte ca în urma vânzării bombelor să îşi cumpere un pistol şi că nu îl interesează unde vor exploda bombele confecţionate de el. Sursele au mai declarat că ar fi cerut câteva sute de euro pe bombe.

Inginerul chimist care l-ar fi ajutat cu sfaturi pe „artificierul“ amator se află în Germania şi a fost dat în urmărire. În schimb, tânărul din Arad riscă să fie acuzat de terorism.