Sicriul în care se află corpul neînsufleţit al fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela a fost coborât în mormânt, duminică, la Qunu, satul în car fostul lider şi-a petrecut copilăria.

Ceremonia de înmormântare a început cu un cântec religios xhosa, "Lizali'sidinga lakho" ("Ţinte-ţi promisiunea"), potrivit Mediafax. Funeraliile s-au desfăşurat pe proprietatea familiei Mandela, în satul Qunu din sudul Africii de Sud, în prezenţa a aproximativ 4.500 de persoane.

"O extraordinară călătorie se sfârşeşte. Este sfârşitul a 95 de ani glorioşi ai unui luptător al libertăţii, unui servitor umil şi devotat al poporului din Africa de Sud, al unui izvor de înţelepciune, al unui pilon de forţă, o lumină de speranţă. Tu vei rămâne lumina care ne va ghida", a spus actualul preşedinte sud-african Jacob Zuma.

În cadrul ceremoniei solemne, care pune capăt celor 10 zile de doliu naţional, s-au tras 21 de salve de tun şi a defilat o parte din armata sud-africană.

Elicoptere militare şi avioane de luptă au survolat locul în timpul înhumării şi au fost trase lovituri de tun.

Nelson Mandela a fost îngropat în cadrul unei ceremonii restrânse, în prezenţa a 500 de apropiaţi. Camerele de luat vederi ale televiziunilor care transmiteau ceremonia au fost îndepărtate în cursul riturilor religioase şi tradiţionale.

Poporul şi aproximativ 100 de şefi de stat şi guvern din toată lumea şi-au luat rămas bun de la liderul sud-african, marţi, în cadrul unei slujbe religioase grandioase. La ceremonie a participat şi premierul Victor Ponta.