Poliţia a declanşatla nivel naţional  acţiunea „Foc de Artificii“ pentru verificarea legalităţii desfăşurării comerţului cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă. Acţiunea presupune controale la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi activităţi de patrulare ale agenţilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale pentru depistarea comercianţilor de petarde.

Anul trecut  au fost întocmite 1.522 de dosare penale la regimul articolelor pirotehnice şi aplicate 79 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 93.025 lei. De asemenea, au fost confiscate 67.678 de kg. articole pirotehnice de petarde şi artificii, în valoare de aproximativ 1,6 milioane de lei. În anul 2005, când articolele pirotehnice nu erau interzise la comercializare, în perioada sărbătorilor de iarnă, au fost înregistrate peste 350 de răniri şi un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.