Premierul albanez, Edi Rama, a respins, vineri, propunerea SUA de a autoriza distrugerea pe teritoriul Albaniei a arsenalului de arme chimice sirian, afirmând că ţara sa este prost echipată pentru a gestiona eliminarea a mii de tone de deşeuri toxice, potrivit Agerpres.

„Este imposibil pentru Albania să participe la o astfel de operaţiune (...) pentru că nu are capacităţile“ necesare, a declarat oficialul albanez, într-un briefing de presă. Afirmaţiile lui Rama, transmise în direct din piaţa mare din Tirana, au fost aclamate de mii de manifestanţi.

Anunţul făcut de această ţară membră a NATO şi aliată fidelă a SUA reprezintă un pas înapoi în cadrul planului ruso-american vizând distrugerea arsenalului sirian de gaz sarin, gaz muştar şi alţi agenţi toxici consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliminaţi în Siria, ţară aflată în război civil.

Sute de persoane au manifestat joi la Tirana şi în alte câteva oraşe din Albania pentru a protesta împotriva posibilităţii distrugerii arsenalului chimic sirian pe teritoriul albanez, ca urmare a solicitării Washingtonului către guvernul de la Tirana.