Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Poliţia de Frontieră, poliţiştii din cadrul Gărzii de Coastă au continuat cercetările în cazul ambarcaţiunii suspecte din Marea Neagră, interceptate duminică.

După declanşarea procedurilor specifice în astfel de situaţii, au fost desfăşurate activităţi de debarcare, triere şi evaluare medicală a celor 87 de persoane.

Întrucât locul nu permitea efectuarea verificărilor specifice, grupul de migranţi a fost condus la sediul Gărzii de Coastă.
În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că ambarcaţiunea ARIF BEY era condusă de un  cetăţean irakian în vârstă de 32 ani şi de uncetăţean sirian în vârstă de 22 de ani, cei doi plecând împreună cu grupul de migranţi în data de 01 septembrie 2017, dintr-un port situat pe coastele Turciei.

În cadrul audierilor, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau 85 de cetăţeni irakieni si iranieni (46 de bărbaţi, 16 femei şi 23 de copii) care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră.

Cele două călăuze sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător şi punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă.

Cercetările s-au derulat sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, iar marţi cele două călăuze au fost prezentate magistraţilor Tribunalului Constanţa, care au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Totodată, întregul grup de migranţi a intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Un pescador pe care se aflau 87 de persoane, între care 23 de copii, a fost interceptat, duminică, de poliţiştii de frontieră în apropierea ţărmului românesc al Mării Negre. Nava nu a răspuns avertismentelor oamenilor legii pentru a fi efectuate verificările specifice şi s-a oprit în apropierea Portului Midia.