Franţa susţine ideea intrării Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, dar în două etape, a afirmat Xavier Lapeyre de Cabanes, noul ambasador al Franţei la Sofia, potrivit Agerpres.

Ambasadorul francez a reamintit că decizia pentru extinderea spaţiului Schengen trebuie adoptată prin consens de toate ţările membre al UE.  În anul 2010, Franţa şi Germania şi-au făcut cunoscute reticenţele în legătură cu intrarea iminentă a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, invocând probleme legate de corupţie şi crima organizată în cele două state. Aceste obiecţii au fost preluate de Olanda şi, într-o oarecare măsură, de Finlanda.

Autorităţile bulgare şi române au atras atenţia în repetate rânduri faptul că judecăţile politice nu au nicio legătură cu cerinţele tehnice pentru admiterea în zona Schengen.

În cursul săptămânii, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat că, dată fiind situaţia complexă actuală, este posibil ca Bulgaria şi România să nu adere la spaţiul Schengen la începutul anului 2014.