Modificările care vor fi operate de Guvern începând cu anul 2014 în cazul accizelor aplicate carburanţilor vor genera o scumpire a preţului la benzină şi motorină de 30-40 bani pe litru, în funcţie de produs, a declarat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. În prezent, preţul sortimentelor de benzină cele mai vândute variază între 5,5-5,9 lei/litru.

Accizele vor fi majorate de Guvern, începând din ianuarie 2014, cu 7 eurocenţi/litru la benzina cu plumb şi fără plumb, motorină şi petrolul folosit drept combustibil pentru motor, potrivit Mediafax. În acelaşi timp, modul de calcul al accizelor va fi modificat şi raportat la inflaţie.

Guvernul aşteaptă să încaseze la buget 1,1 miliarde lei din stabilirea unui mod de calcul al accizelor în lei, actualizat cu inflaţia, 810 milioane lei din creşterea accizelor la benzină, 1,8 miliarde lei din noile accize la motorină şi 1,6 milioane lei din accizele la petrol lampant-kerosen.

Totalul încasărilor la bugetul de stat din accize este estimat la 22,8 miliarde lei, cu 15,74% mai mult comparativ cu nivelul de 19,7 miliarde lei prognozat pentru acest an.