Un vas chinez interceptat în arhipelagul ecuadorian Galapagos transporta o încărcătură ilegală de peste 6.000 de rechini, printre care specii pe cale de dispariţie, a anunţat organizaţia Parcului Naţional, duminică, în a treia zi a procesului intentat echipajului, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Cei 20 de marinari chinezi de la bordul navei "Fu Yuan Yu Leng 999" au fost puşi sub acuzare, după ce anchetatorii au descoperit că încărcătura transportată în cală includea peste 6.623 de rechini. Printre aceştia se aflau exemplare din specii vulnerabile şi ameninţate cu dispariţia ca rechinul-ciocan, rechinul-vulpe cu ochi mari sau rechinul-vulpe pelagic.

Ambarcaţiunea de 98 de metri lungime a fost interceptată la 13 august în apropierea Insulei San Cristobal, în timp ce naviga ilegal în apele Arhipelagului Galapagos, înscris în patrimoniul natural al umanităţii pentru flora şi fauna sa unică.

Înotătoarele de rechini sunt foarte apreciate de gurmanzii din Asia.

Toate speciile din aceste insule ce aparţin Ecuadorului sunt protejate pe suprafaţa de 138.000 de kilometri pătraţi a celei mai mari rezervaţii marine din lume,  sanctuar al diverselor animale, printre care rechinii.

Legile Ecuadorului prevăd pedepse de la unu la trei ani de închisoare pentru crime împotriva florei şi faunei.

Potrivit Parcului Naţional, vasul chinez a primit o încărcătură de rechini „provenind de pe două nave taiwaneze” între 5 şi 7 august, la peste o mie de kilometri nord-vest de Galapagos. Vaporul intenţiona să traverseze rezervaţia, să se îndrepte spre Peru şi apoi să revină în China.

Locuitorii din Galapagos au manifestat în ultimele zile împotriva prezenţei a 300 de nave de pescuit chineze în apele internaţionale din apropierea arhipelagului.

Potrivit comandantului operaţiunilor navale ale Marinei ecuadoriene, contraamiralul Darwin Jarrin, nava aparţine unei flote sub pavilion chinez prezente în apele internaţionale din vecinătatea Ecuadorului.

Tonajul şi mărimea vasului "Fu Yuan Yu Leng 999" fac să fie cel mai important caz de pescuit ilegal în apele arhipelagului, unde 17 ambarcaţiuni sub pavilion ecuadorian au fost reţinute în ultimii trei ani pentru aceeaşi infracţiune.