Peste 100 de percheziţii au loc, miercuri, la cadre didactice şi studenţi de la două universităţi, suspectaţi de fapte de corupţie într-un dosar denumit generic ”Diplome de licenţă fără studii”, anunţă Parchetul instanţei supreme, precizând că în aceste instituţii de învăţământ superior s-au constituit reţele infracţionale din care făceau parte cadre didactice, secretare sau informaticieni, dar şi foşti absolvenţi care intermediau traseul banilor de la student la profesor, în vederea promovării frauduloase a examenelor de către studenţi.

Astfel, promovau examenele, în schimbul banilor, studenţi străini care nu cunosc limba română şi care primeau de la profesori răspunsurile corecte la testele grilă. Mai mult, ei cumpărau direct de la profesori lucrări de licenţă gata elaborate. Universităţile vizate sunt "Vasile Goldiş" şi "Aurel Vlaicu" din Arad.

Anchetatorii ridică mai multe documente şi computere de la toate sediile celor două universităţi din Arad, respectiv ”Aurel Vlaicu” - de stat şi ”Vasile Goldiş” - privată, unde miercuri dimineaţă au loc peste o sută de percheziţii într-un dosar denumit generic ”Diplome de licenţă fără studii” privind promovarea frauduloasă a examenelor de către studenţi în schimbul unor comisioane. Surse judiciare spun că majoritatea studenţilor vizaţi sunt de la Medicină, fiind vorba în special despre studenţi arabi şi italieni.


Conform unor surse din rândul anchetatorilor, sistemele informatice ar fi fost accesate ilegal de către informaticieni ai celor două universităţi pentru a opera modificări de note, informaticienii fiind complici ai profesorilor care ar fi primit mită de la studenţi în schimbul promovării examenelor.

Percheziţii au loc şi în campusuri, dar şi la profesori şi studenţi din judeţele Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin.

Potrivit surselor citate, ar urma să fie audiaţi inclusiv studenţi străini, cei mai mulţi de la facultătăţile de Medicină şi Stomatologie.

Contactat de corespondntul News.ro, rectorul Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” Arad, Coralia Cotoraci, a spus că nu poate oferi deocamdată informaţii despre ce caută anchetatorii, pentru că aceştia nu i-au comunicat, confirmând însă că procurorii se află în sediile universităţii.

Potrivit unor surse judiciare, printre cei vizaţi de percheziţii ar fi şi medicul timişorean Emil Urtilă, profesor la Universitatea Vasile Goldiş, din Arad, percheziţiile în cazul său având loc atât la locuinţa, cât şi la clinica sa. Profesorul Emil Urtilă este medic în specialitatea cranio-maxilo-faciale.

Sursele citate au precizat că anchetatorii au în vizor mai ales studenţi străini, în special arabi şi italieni, unii dintre aceştia susţinând şi promovând examene în limba română chiar dacă nu o cunoşteau.