Jandarmii au salvat o familie cu un copil de cinci luni care rămăsese blocată cu maşina în noroi, în Munţii Buzăului, în urma unei ploi torenţiale existând riscul ca autoturismul să fie luat de aluviunile formate şi să ajungă într-un pârâu. Duminică după-amiază, în comuna buzoiană Lopătari a plouat abundent, cu grindină cât oul de porumbel.

Potrivit Jandarmeriei Buzău, în timpul ploilor, doi tineri care se aflau în maşină împreună cu copilul lor de cinci luni au rămas blocaţi pe un drum forestier între comuna Lopătari, satul Plaiul Nucului, şi comuna Chiliile. Din cauza noroiului format în urma ploii torenţiale, maşina a rămas blocată pe drum şi, în plus exista pericolul ca autoturismul să fie purtat în aval de aluviunile formate în urma ploii şi să ajungă într-un pârâu.

“În 23.07.2017, în jurul orei 15:30, la dispeceratul unităţii s-a primit un apel prin S.N.U.A.U 112 de la M. D., prin care anunţa că, în timp ce se deplasa cu soţul şi copilul de 5 luni, cu autoturismul proprietate personală, pe un drum forestier dintre comuna Lopătari, satul Plaiul Nucului, şi comuna Chiliile, în urma unei ploi torenţiale a rămas cu maşina blocată în noroi, existând pericolul alunecării autoturismului într-un pârâu”, se arată într un comunicat remis, luni, de IJJ Buzău.

Văzând pericolul în care se află, buzoienii au sunat la 112 şi au cerut ajutor, iar o echipă de jandarmi a pornit imediat către locul unde se aflau buzoienii. Salvatorii au ajuns însă destul de greu, pe de o parte pentru că buzoienii nu au dat date exacte despre locul în care se află, iar pe de altă parte din cauza drumurilor impracticabile, o parte din traseu fiind parcursă pe jos.

"În acest sens, la faţa locului s-a deplasat o echipă de intervenţie din cadrul Detaşamentului 5 Jandarmi Pătârlagele/ Postul de Jandarmi Montan Berca, care participa la misiunea de asigurare a ordinii şi liniştii publice la sărbatoarea comunei Lopătari. S-a ţinut permanent legătura telefonică cu persoana apelantă, care a informat efectivele de jandarmi despre starea lor de sănătate, precum şi despre locul în care se află, datele transmise de către apelant fiind destul de neclare, aceştia nefiind din partea locului. Totodată, din cauza aluviunilor depuse pe drum, o parte din traseu a fost parcursă pe jos", mai  precizază IJJ Buzău.

În cele din urmă, cei doi soţi împreună cu copilul lor au fost transportaţi în siguranţă la sediul Postului de Jandarmi Montan Berca, de unde au plecat spre casă.

“În jurul orei 17:20 efectivele de jandarmi au ajuns la locul indicat împreună cu efective de poliţie din cadrul Secţiei 3 de Poliţie Berca, unde au găsit cele trei persoane în stare bună de sănătate, fiind preluate şi transportate la sediul Postului de Jandarmi Montan Berca, de unde au plecat spre domiciliu”, mai precizează Jandarmeria Buzău.

Potrivit primarului comunei Lopătari, Vasile Lefter, în comună a plouat abundent duminică după-amiază, cu grindină de mărimea unui ou de porumbel.  În urma ploilor, mai multe maşini au fost avariate, dar şi acoperişurile caselor şi mai multe drumuri locale. De asemenea, grădinile oamenilor au fost distruse, pagubele fiind în curs de evaluare.