Un număr de 17 migranţi au fost prinşi, în ultimele 24 de ore, la frontiera judeţului Arad cu Ungaria, aceştia mergând pe jos pe câmp pentru a trece graniţa, cu taxiuri sau chiar ascunşi în portbagaj. Printre migranţi, proveniţi din Irak şi Pakistan, se află copii şi solicitanţi de azi în România.

În ultimele 24 de ore, poliţişti de frontieră arădeni au organizat acţiuni pentru combaterea migraţiei, descoperind grupuri de străini care încercau să ajungă ilegal în Spaţiul Schengen, se arată într-un comunicat transmis, sâmbătă, de Poliţia de Frontieră Arad.

În zona Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Vărşand, au fost oprite pentru control, pe DN 79A, între localităţile Chişineu-Criş şi Socodor, două taximetre care se îndreptau spre graniţa cu Ungaria. Acestea erau conduse de doi cetăţeni români, iar în maşini se mai aflau nouă persoane de origine afroasiatică, care nu aveau documente de identitate, acestea fiind duse la sediul Poliţiei de Frontieră pentru cercetări.

Autorităţile au stabilit că migranţii provin din Irak, patru fiind adulţi cu vârste cuprinse între 19 şi 37 de ani, iar cinci minori, având vârste cuprinse între 6 şi 16 de ani. Ei au spus că intenţinau să ajungă în Spaţiul Schengen.

Tot în zona Vărşand, poliţiştii au observat, la aproximativ 300 metri faţă de linia de frontieră, trei bărbaţi care mergeau pe jos, paralel cu calea ferată, spre Ungaria. După ce au fost interceptaţi, s-a stabilit că aceştia sunt din Irak, au între 19 şi 21 de ani şi sunt solicitanţi de azil în ţara noastră.

Cei trei au au declarat ca intenţionau să treacă fraudulos frontiera din România în Ungaria şi au relatat că au călătorit până în localitatea Macea cu un autoturism taxi, iar de acolo şi-au continuat călătoria pe jos până în momentul reţinerii.

În ambele cazuri, migranţii sunt cercetaţi pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

Sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Vărşand, o patrulă a oprit în trafic un autoturism Dacia Logan, exsitând suspiciunea că se transportau persoane care intenţionează să treacă ilegal frontiera.

”La volanul maşinii se afla cetăţeanul român Iulian C., în vârstă de 24 ani, alături de care se mai aflau, în calitate de pasageri, dar şi ascunşi în portbagaj, cinci bărbaţi”, se arată în comunicatul de presă.

Pasagerii nu aveau documente, dar s-a stabilit că provin din Pakistan şi sunt solicitanţi de azil în România. Ei intenţionau să ajungă până în apropierea frontierei, iar apoi să treacă ilegal, pe jos, pe câmp, evitând controlul de frontieră, cu scopul de a ajunge în Germania.

Şoferul nu a dorit să facă declaraţii în cadrul primelor cercetări, fiind cercetat pentru trafic de migranţi, în timp ce străinii sunt cercetaţi pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.