Mii de oameni şi-au părăsit casele din vestul Canadei, în week-end, deoarece vântul puternic a alimentat flăcările care afectează provincia British Columbia de peste o săptămână, relatează AFP.

Incendiile de vegetaţie care avansează au determinat autorităţile să impună noi măsuri de urgenţă. Ordonând evacuarea a 24.000 de oameni din regiune, inclusiv tot oraşul Williams Lake, unde trăiesc aproximativ 11.000 de oameni.

Aproximativ 60% dintre persoanele vizate de ordine de evacuare şi-au părăsit deja locuinţele.

Ministrul Transporturilor din Bristish Columbia, Todd Stone, a declarat într- conferinţă de presă că între 36.000 i 37.000 de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele de când incendiile de vegetaţie declanşate de vremea caldă şi uscată au dus la declararea stării de urgenţă, pe 7 iulie.

Autorităţile locale au declarat că duminică erau active 162 de incendii, dintre care 15 ameninţă zone rezidenţiale. Aproximativ 3.000 de pompieri, inclusiv 415 trimişi din provinciile din jur, se luptă cu flăcările.

Un elicopter de pompieri s-a prăbuşit sâmbătă în regiune, iar pilotul său – care era singur în aparat – este internat în spital.

Mai la sud, în statul american California, echipe de pompieri sprijiniţi de aeronave făceau progrese constante în lupta cu 11 incendii active.

“Informaţii grozave! Toate avertismentele de evacuare pentru Incendiul Alamo au fost ridicate. În zonă acţionează încă echipamente de pompieri – aveţi grijă”, a anunţat Departamentul de Pompieri din California pe Twitter.

Incendiul Whittier, care a izbucnit pe 8 iulie şi se întinde pe o suprafaţă de 73 de kilometri pătraţi, unde a distrus aproape 2.000 de structuri, este controlat în proporţie de 36%, au anunţat autorităţile.