Un proiectil militar folosit în cadrul exerciţiului Saber Guardian 17 care are loc în Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” (CNII) din Cincu (judeţul Braşov) a aterizat în grădina unui localnic din Merghindeal (judeţul Sibiu), fără a exista probleme deosebite. Evenimentul este însă cercetat de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN), având în vedere că muniţia a părăsit perimetrul protejat al poligonului.

"Comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica” (CNII) din Cincu  a fost informată joi, 13 iulie, în jurul orei 18.00, despre faptul că un fragment metalic de muniţie desprins în urma unui ricoşeu a căzut pe un teren aflat la marginea localităţii Merghindeal, jud. Sibiu, la aproximativ 300 de metri lateral de marginea poligonului Cincu, fără a fi înregistrate victime", anunţă MApN. 


La faţa locului s-a deplasat o echipă de cercetare administrativă condusă de comandantul CNII, care investighează cauzele producerii evenimentului.

"Din observaţiile echipei de cercetare, elementul metalic nu a cauzat o explozie la impactul cu solul", precizează ministerul, adăugând că în poligonul Cincu s-au desfăşurat, joi, între orele 16.00-16.55, trageri de luptă cu armament de artilerie, precum şi cu tehnică de tancuri şi blindate.

- Surse locale declarau, vineri, pentru News.ro, că un proiectil folosit în cadrul exerciţiului Saber Guardian 17 care are loc în Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” (CNII) din Cincu (judeţul Braşov) a aterizart în grădina unui localnic din Merghindeal (judeţul Sibiu).

”Este o grădină, departe de populaţie, nu s-au înregistrat probleme deosebite, dar evenimentul este cercetat de către Ministerul Apărării Naţionale, având în vedere că muniţia a părăsit perimetrul protejat al poligonului”, au precizat sursele citate.

Localităţile Cincu, din judeţul Braşov, şi Merghindeal, din judeţul Sibi,u sunt învecinate, legătura dintre ele fiind asigurată prin drumul judeţean 105.

Sâmbătă, la poligonul din judeţul Cincu, este programată ”Ziua Distinşilor Vizitatori” ai exerciţiului întrunit cu trageri de luptă “Getica Saber 17” din marja Saber Guardian 2017 (SG17).

Aproximativ 5.000 de militari din şase ţări, 650 de mijloace de luptă şi 30 de aparate de zbor vor prezenta o demonstraţie dinamică a unui exerciţiu de tragere întrunit, care va include focuri de aviaţie şi artilerie, desfăşurate în sprijinul unităţilor blindate terestre care apără zona împotriva unei ameninţări.

Principalele structuri participante la exerciţiu provin din Forţele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), respectiv Divizia 1 Cavalerie/Artilerie şi Brigada 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie, şi din Forţele Terestre Române, respectiv Comandamentul Diviziei 2 Infanterie ”Getica”, Brigada 8 LAROM ”Alexandru Ioan Cuza” şi Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”.

La finalul activităţii, va avea loc ceremonia de activare a comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est (MN BDE-SE), care se află în coordonarea Comandamentului Multinaţional de Divizie (MND-SE HQ) şi reprezintă una dintre măsurile luate în urma Summit-ului NATO de la Varşovia pentru întărirea prezenţei aliate înaintate pe segmentul sudic al flancului estic al Alianţei.

Saber Guardian 17 este cel mai mare exerciţiu desfăşurat în regiunea noastră, în perioada 11-20 iulie, la care participă 25.000 de militari, din 22 de ţări aliate şi partenere.

Exerciţiul este condus de USAREUR şi se desfăşoară pe teritoriile naţionale ale Bulgariei, României şi Ungariei.

Pe teritoriul României, exerciţiul are loc în peste 20 de poligoane şi raioane de dislocare, inclusiv Marea Neagră.