Magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat, marţi, pronunţarea pe cererea de eliberare a omului de afaceri Dan Voiculescu pentru data de 18 iulie.

Procurorii au arătat în instanţă că Dan Voiculescu nu îndeplineşte condiţiile eliberării condiţionate având în vedere că a câştigat 330 de zile prin redactarea unor cărţi şi 57 de zile prin muncă, deci disproporţia este foarte mare. Totodată, anchetatorii au reiterat faptul că penitenciarul a considerat că omul de afaceri nu îndeplineşte condiţiile eliberării condiţionate, comisia penitenciarului stabilind că scopul pedepsei de 10 ani nu a fost atins.

Procurorii au mai precizat că nu există dovezi temeinice de îndreptare, că Dan Voiculescu nu a avut un comportament deosebit, merituos în penitenciar şi au acuzat faptul că afaceristul nu a achitat nici prejudiciul în dosar şi nici cheltuielile de judecată.

La rândul lui, avocatul lui Dan Voiculescu a susţinut că acesta este îndreptăţit la eliberare condiţionată deoarece a avut un comportament "respectuos" faţă de personalul penitenciarului, a câştigat 1.882 de credite prin recompensare, a fost selecţionat la punctul de curăţenie interioară a penitenciarului şi a participat la programul pentru liberare. În replică, judecătorul i-a recomandat apărătorului "să nu facă umplutură pentru jurnalişti, ci argumentaţie pentru judecător".

În ceea ce priveşte neachitarea prejudiciului, avocatul omului de afaceri a precizat că Dan Voiculescu are toată averea pusă sub sechestru.

"Nu are un leu disponibil, cu exceptia pensiei. ANAF nu a vandut decât o casă", a completat apărătorul.

Pe 8 iunie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au luat decizia de a admite cererea de eliberare formulată de Dan Voiculescu, condamnat în 2013 la zece ani de închisoare pentru spălare de bani. Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată la Tribunalul Bucureşti. Dacă această instanţa va decide că Voiculescu poate fi eliberat condiţionat, atunci el va putea părăsi penitenciarul în care se află încarcerat din 2013.