Aproape 50 de persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Galaţi, pentru trafic de droguri de risc, acestea fiind acuzate că au cumpărat marijuana din Bulgaria pentru a o vinde cu un preţ mai mare în România sau pentru consumul propriu. Printre consumatori s-au numărat în special persoane cu vârste până în 25 de ani, dar şi elevi de liceu, care ulterior au devenit dealeri printre colegi.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a 47 de persoane, pentru trafic de droguri de risc în formă continuată, introducere în ţară de droguri de risc în formă continuată şi cumpărare/procurare şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu în formă continuată.

Anchetatorii arată că, începând cu luna septembrie 2016, inculpaţii Mirea Radu Dan şi Trandafir Sorina-Cristina (concubini) au realizat că pot obţine profituri însemnate din vânzarea de marijuana cumpărată din Bulgaria, la preţul de 35 de lei gramul, în condiţiile în care pe piaţa din România preţul unui gram de marijuana era de aproximativ 70 de lei. Astfel, cei doi au decis să meargă în Bulgaria pentru a cumpăra cantităţi de marijuana, pe care să le introducă ilegal în ţară şi să le comercializeze.

În aceste condiţii, Mirea Radu Dan şi Trandafir Sorina-Cristina au organizat o reţea de distribuţie a drogurilor, formată pe baza relaţiilor mai vechi pe care le aveau în rândul persoanelor cu preocupări pe linia traficului şi consumului de droguri. Reţeaua a fost creată pentru finanţarea achiziţiei de cantităţi de marijuana din Bulgaria, dar şi pentru distribuţia ulterioară a acesteia, în cel mai scurt timp posibil pentru reducerea la maxim a riscurilor, respectiv după momentul introducerii în ţară.

”Finanţarea achiziţiilor de droguri se realiza în mare parte prin folosirea sumelor de bani puse la dispoziţia inculpaţilor Mirea Radu Dan şi Trandafir Sorina – Cristina de mai multe persoane din municipiile Constanţa, Galaţi şi Călăraşi, care se aprovizionau cu droguri de risc (marijuana) de la inculpaţi, droguri pe care ulterior le revindeau către propriile reţele de consumatori sau care erau destinate consumului propriu, precum şi din propriile resurse ale inculpaţilor Mirea Radu Dan şi Trandafir Sorina – Cristina, care achiziţionau cantităţi importante de droguri şi în nume personal, pentru revânzarea acestora către propria reţea de consumatori dezvoltată în municipiul Constanţa”, arată DIICOT.

Procurorii au identificat mai mulţi dealeri şi consumatori care au cumpărat droguri de la Mirea Radu Dan şi Trandafir Sorina-Cristina.

Astfel, dealerii din municipiul Constanţa sunt Cantaragiu Andrei, Harcotă Cosmin Antonio, Lăptucă Alexandru Bogdan şi Timoc Aurelian Adrian, cei din Galaţi - Tăbăcaru Horia Alexandru şi Dumitraşcu Radu Constantin, iar consumatorii din Constanţa şi Călăraşi sunt Rusu Ionuţ, Armeanu Sorin, Boulean Marian Robert şi Gorgan Vladimir Eugen, respectiv Popescu Cătălin Gelu şi Paraschiv Elena Claudia.

Potrivit DIICOT, înaintea fiecărei deplasări în Bulgaria, Mirea Radu Dan îi contacta pe dealerii din reţeaua sa pentru ca aceştia să-i expedieze sumele de bani necesare cumpărării cantităţilor dorite de marijuana. Banii erau trimişi prin sistemul de transfer monetar Westaco, aparţinând SC OMV Petrom, şi prin plăţi bancare în contul deschis pe numele bunicului lui Mirea, la Banca Transilvania. De altfel, bunicul acestuia este imobilizat la pat, internat într-un azil de bătrâni şi nu are control asupra operaţiunilor derulate prin intermediul contului bancar.

”După virarea sumelor de bani de către dealerii şi consumatorii din reţeaua proprie, inculpaţii Mirea Radu Dan şi Trandafir Sorina – Cristina mergeau în Bulgaria, în localitatea Varna, unde cumpărau marijuana de la o persoană neidentificată, acestea fiind transportate în borcane de sticlă de 800 de grame învelite în folie de celofan alimentar, de unde reveneau în aceeaşi zi, în cursul serii, imediat procedând la contactarea dealerilor şi consumatorilor care contribuiseră financiar la achiziţia drogurilor sau care era clienţi fideli ai inculpaţilor, pentru ca aceştia să se deplaseze la locuinţa inculpaţilor în vederea preluării cantităţilor de droguri corespunzător sumelor cu care au contribuit”, precizează DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 2016 – martie 2017, inculpaţii Mirea Radu Dan şi Trandafir Sorina-Cristina au mers în Bulgaria pentru a cumpăra cannabis de cel puţin 15 ori, introducând în total în ţară o cantitate de cel puţin 1.100 de grame de marijuana, din care 105 grame au fost găsite asupra acestora, în două borcane sticlă de 800 de grame.

Cei doi au fost prinşi în flagrant în 13 martie, imediat după revenirea din Bulgaria.

”În ceea ce priveşte reţeaua de subdeleari care achiziţionau marijuana de la inculpaţii Mirea Radu Dan şi Trandafir Sorina – Cristina, în urma cercetărilor s-a stabilit că aceasta cuprindea peste 10 subdealeri, fiind dezvoltată în judeţele Constanţa şi Galaţi (inculpatul Mirea Radu Dan fiind originar din municipiul Galaţi), respectiv în zonele în care inculpaţii îşi formaseră un cerc de cunoştinţe din rândul persoanelor care aveau preocupări pe linia traficului de droguri, persoane pe care ulterior le-au atras cu uşurinţă în activitatea infracţională”, mai arată DIICOT.

Distribuitorii, cu excepţia lui Timoc Aurelian Adrian – care, aşa cum reiese din probatoriul administrat în cauză, a cooperat doar cu inculpaţii Mirea Radu Dan şi Trandafir Sorina-Cristina în activitatea infracţională – şi-au dezvoltat propriile reţele de distribuţie, alcătuite din numeroşi consumatori, în general persoane cu vârste până în 25 de ani, printre care şi numeroşi minori cu vârste începând de la 15 ani, elevi ai unor licee din municipiile Galaţi şi Brăila.

”În cazul inculpaţilor Tăbăcaru Horia Alexandru şi Dumitraşcu Radu Constantin, pe lângă propriul cerc de consumatori din municipiul Galaţi, aceştia au dezvoltat o reţea de distribuţie a drogurilor şi în municipiul Brăila  - pe fondul deselor deplasări făcute de inculpatul Tăbăcaru Horia Alexandru în acest municipiu, inculpatul fiind jucător al echipei locale de baschet Cuza Sport, cei mai mulţi dintre consumatorii din municipiul Brăila fiind minori, respectiv elevi ai Colegiului Naţional Nicolae Bălcescu”, mai spun procurorii.

Tăbăcaru Horia Alexandru şi Dumitraşcu Radu Constantin au vândut atât direct drogurile în Brăila, cât şi prin intermediul unui subdistribuitor, Venardi Albert Georgian, elev al Colegiului Naţional ”Nicolae Bălcescu”, care avea preocupări mai vechi ân acest sens.

Din rândul consumatorilor de marijuana comercializată de Cantaragiu Andrei au fost identificaţi şi audiaţi Giurea Gabriel Alexandru, Hagiu Corvin, Mocanu Marius Lucian, Puflene George, Rizu Dumitru şi Cojanu Amalia Ioana.

Cercul de consumatori care se aprovizionau cu marijuana de la Harcotă Cosmin Antonio era format din colegi de facultate sau cunoştinţe din cartier ale acestuia, fiind audiaţi Florea Arthur Iulian, Ionescu Bogdan Cosmin, Spiru Narcis – Sorin, Ţarălungă Marian – Cristian şi Vîlcea Vlăduţ Alexandru.

În ceea ce priveşte cercul de consumatori aprovizionaţi de Lăptucă Alexandru Bogdan, acesta era format din persoane apropiate acestuia, cu care inculpatul se afla în relaţii de prietenie de mai mult timp, fiind audiaţi Miclescu Andrei Marian, Lăzărescu Alina, Constandache Sergiu şi Duca Cosmin Tudor.

”În cursul lunii decembrie 2016, într-un moment când colaborarea infracţională dintre inculpaţii Tăbăcaru Horia Alexandru şi Dumitraşcu Radu Constantin şi respectiv furnizorii acestora din municipiul Constanţa, respectiv inculpaţii Mirea Radu Dan şi Trandafir Sorina – Cristina, se apropia de final, inculpaţii Tăbăcaru Horia Alexandru şi Dumitraşcu Radu Constantin s-au orientat şi spre alţi furnizori de marijuana, sens în care l-au identificat pe inculpatul Trandaf Alexandru din municipiul Galaţi, persoană care la momentul respectiv avea astfel de preocupări infracţionale, ce fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi, în cadrul căruia inculpatul este cercetat în aceeaşi calitate pentru trafic de droguri pe relaţia cu alţi dealeri şi consumatori din municipiul Galaţi”, mai arată anchetatorii.

Dintre consumatorii din municipiul Galaţi şi Brăila deserviţi de inculpaţi au fost identificaţi şi audiaţi B.A.S. (minor), Dumitru George, Georgescu Bogdan, Szilagy Alexandru Daniel, Talmaci Vlad Cristian, Tudor Andrei Georgian şi Ioniţă Adrian Tudor.

”În cadrul reţelei de distribuţie dezvoltate de către inculpaţii Tăbăcaru Horia Alexandru şi Dumitraşcu Radu Constantin, cel mai activ rol l-a avut inculpatul Venardi Albert Georgian – elev la momentul respectiv al Colegiului Naţional Nicolae Bălcescu din municipiul Brăila - care distribuia drogurile achiziţionate de la inculpaţi la un cerc larg de consumatori din municipiul Brăila, format mai ales din colegi de liceu dar şi alţi tineri, din rândul cărora au fost identificaţi şi audiaţi inculpaţii C.R. (minor), S.Ş.C. (minor), C.G.C. (minor), Andronache Andrei, C.A.A. (minor), Ilie Răzvan – Ionuţ, Jelescu Tudor şi K.A.G. (minor)”, potrivit DIICOT.

Dintre aceştia, C.R. (minor) a parcursul drumul de la a fi doar un consumator de droguri la a fi şi un distribuitor în rândul colegilor de liceu.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Galaţi