Emmanuel Macron se află într-o poziţie de forţă, la o lună după ce s-a instalat la Elysée, pentru a-şi asigura o majoritate largă, după primul tur al alegerilor legislative, în care partidul său şi-a zdrobit adversarii, pe fondul unui absenteism record, relatează AFP.

Potrivit rezultatelor definitive, mişcarea prezidenţială La République En Marche (REM) se clasează prima (32,3% din voturi), urmată de LR-UDI (21,5%) şi FN (13,2%).

PS şi aliatul său PRG obţin 9,5% şi sunt devansate uşor de La France insoumise (11%) a lui Jean-Luc Mélenchon.

Însă absenteismul a atins un nivel record de 51,29%, o premieră în primul tur al alegerilor legislative în Republica a V-a.

”Macron, în marş către o majoritatea zdrobitoare” (Le Figaro), "Macron câştigă meciul” (L'Opinion), "O lovitură de maestru" (Le Parisien), "L'OPA" (Libération) - titlurile cotidienelor naţionale de luni nu lasă nicio îndoială cu privire la culoarea viitorarei ”camere albastre Macron” (L'Humanité).

Acest scor ţine de performanţa unei mişcări care, după doar un an de existenţă, a reuşit să dinamiteze partidele tradiţionale de stânga şi de dreapta care îşi împart puterea în Franţa de 60 de ani.

Partidul Socialist, care controla jumătate din fosta Adunare, se va prăbuşi împreună cu aliaţii săi la 15 până la 40 de mandate, mai puţine decât cele 57 din 1993. Este ”un recul fără precedent al stângii”, a recunoscut prim-secretarul său Jean-Christophe Cambadélis, care a avertizat cu privire la riscul unui ”unanimism” în Parlament.

Şeful PS, eliminat la Paris, face parte din cortegiul învinşilor, alături de foşti miniştri ca Mathias Fekl, Pascale Boistard, Aurélie Filippetti, François Lamy, Kader Arif, Christian Eckert.

Candidatul PS la preşedinţie Benoît Hamon a fost de asemenea eliminat din primul tur, ca fel ca foştii miniştri ecologişti Cécile Duflot et Emmanuelle Cosse. Alţii sunt în balotaj, ca Najat Vallaud-Belkacem.

Protejaţi de tabăra Macron, Stéphane Le Foll, Marisol Touraine şi fostul premier Manuel Valls sunt în balotaj într-o poziţie favorabilă.

Dreapta, care spera să-l priveze pe noul preşedinte Macron de majoritate, va obţine 70 până la 130 de mandate LR şi UDI. Dintre care o parte va susţine majoritatea prezidenţială.

Şeful campaniei LR-UDI, François Baroin a îndemnat la mobilizare în vederea evitării ”concentrării puterilor” într-un ”singur şi acelaşi partid”.

În ceea ce priveşte Frontul Naţional, la o lună după un scor-record în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, el va obţine doar între unul şi zece mandate, faţă de două în precedenta legislatură, cu un scor de 13,2%, foarte departe de scorul lui Marine Le Pen în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale (21,3%).

Le Pen, pe primul loc cu 46% din voturile exprimate în Pas-de-Calais, şi-a concentrat riposta asupra ”nivelului catastrofal al absenteismului”, care ”pune problema modului de scrutin” majoritar.

La France insoumise a lui Jean-Luc Mélenchon ar urma să obţină zece până la 23 de mandate, cu tot cu PCF.