Poliţia australiană a împuşcat mortal, luni, un terorist înarmat care ucisese un bărbat şi luase o ostatică la Melbourne, informează Reuters.

Premierul Malcolm Turnbull a confirmat marţi că este vorba de un atac terorist.

Poliţia a precizat că teroristul, Yacqub Khayre, a ucis cu arma un angajat dintr-o clădire cu apartamente de închiriat din suburbia Brighton, de pe litoral. După crima din holul de la intrare, el s-a baricadat într-un apartament împreună cu o prestatoare de servicii de companie cu care aranjase să se întâlnească. Teroristul a ţinut-o ostatică pe femeie timp de câteva ore, apoi a ieşit brusc din apartament, trăgând focuri de armă înspre poliţişti. Aceştia au ripostat cu gloanţe şi l-au doborât. Ostatica a scăpat nevătămată, dar trei poliţişti au fost răniţi, nu foarte grav.

Khayre, în vârstă de 29 de ani, provenit dintr-o familie somaleză, fusese achitat de o acuzaţie de conspiraţie în vederea unui atac asupra cazărmii Holsworthy din Sydney, în 2009. Alţi trei bărbaţi au fost condamnaţi în procesul respectiv.

Poliţia din statul australian Victoria a anunţat că verifică revendicarea actului terorist de către Statul Islamic, prin agenţia de presă Amaq, şi printr-un apel telefonic către televiziunea locală Seven, primit în timpul asediului.

Amaq a afirmat că atacul este justificat prin participarea Australiei la coaliţia condusă de Statele Unite care luptă împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak.

Australia este în alertă din 2014, având în vedere posibilitatea unor atacuri ale militanţilor autohtoni reveniţi din Orientul Mijlociu sau ale susţinătorilor acestora. În decembrie 2014, un terorist înarmat a ucis un ostatic în timpul unui asediu de 17 ore la Sydney. El se baricadase într-o cafenea, iar un alt ostatic şi-a pierdut viaţa în urma asaltului poliţiei. Forţele de ordine au afirmat ulterior că atacatorul nu era afiliat la niciun grup militant şi a acţionat singur. Anul trecut, au fost arestate şase persoane care intenţionau să detoneze bombe la Melbourne, de Crăciun.