Echipele de salvare vor urca pe munte duminică dimineaţă pentru a recupera trupurile neînsufleţite ale celor doi copii alpinişti morţi în avalanşa din Retezat, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, în această seară fiind nevoiţi să suspende operaţiunea din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. La ora transmiterii acestei ştiri, toţi turiştii care se aflau pe munte în momentul declanşării avalanşei au ajuns în siguranţă la Refugiul Genţiana.

Potrivit unui comunicat de presă, de sâmbătă seară, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, toţi cei 56 de turişti din Munţii Retezat au ajuns la Refugiul Genţiana, cinci dintre aceştia, răniţi în urma avalanşei, fiind coborâţi de pe munte pentru a putea primi îngrijiri medical

”Toţi cei 56 de turişti, din Muntii Retezat, coordonaţi de către echipele de salvatori au ajuns în siguranţă la Refugiul Genţina. Cele cinci persoane rănite în accidentul de avalanşă sunt, în prezent, coborâte de către echipele de salvatori către zona Cârnic, pentru a fi preluate de echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Ceilalţi 51 de turişti, toţi adulţi, au luat decizia să rămână peste noapte la Refugiul Genţiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale”, se arată în comunicat.


Din cauza condiţiilor meteorologice, a fost luată decizia ca misiunea de recuperare a celor doi adolescenţi decedaţi, rămaşi la locul producerii avalanşei să se reia duminică dimineaţă, de la orele 06:00, cu echipe formate din reprezentanţi ai Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat pentru News.ro că avalanşa s-a produs din cauza grupului masiv de persoane aflat pe munte.

"Oare stă pe acoperiş zăpada când dă soarele şi afară e cald? Nu, Alunecă. Asa e si pe crestele alea ale munţilor. Cei care au fost acolo  aveau ceva experienţă, dar se pare că nu le-a folosit la nimic. Eu de două zile am dat comunicate că e risc de avalanşă pentru că a nins şi  nu avea când să se stabilizeze zăpada. Ei, a doua zi, au plecat în ascensiune. Eu nu plecam sau nu lăsam din băieţii mei să plece. Ei au plecat şapte cu şcoala de ghizi. Au mers cu 51 de persoane. Din greutatea lor au dat drumul la avalanşă. Aşa s-a produs, din acţiunea propiilor lor persoane, ei înşişi au declanşat avalanşa", a spus şeful Salvamont.

Cei doi adolescenţi care au murit în avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, sunt alpinişti renumiţi care au la activ numeroase recorduri mondiale şi europene.

Dor Geta Popescu avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european, ea obţinând primul record la zece ani, în 2013, când a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi fusese stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. În decembrie 2015, Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008. În luna februarie a anului 2016, a obţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6.962 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus.

Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, a fost campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă - copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 şi din nou în 2016.

Erik Gulacsi a stabilit, în ianuarie 2017, un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua, 6.962 metri, la doar 12 ani. Gulacsi era şi el un alpinist profesionist,. fiind coleg de club cu Dor Geta Popescu. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani şi a reuşit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik Gulacsi a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru.

În ianuarie 2017, Erik Gulacsi a stabilit un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua (6.962 metri), la doar 12 ani.

Potrivit salvamontiştilor, cei doi adolescenţi s-au lovit puternic de stânci în momentul declanşării avalanşei. Ei erau însoţiţi pe munte de către taţii lor.