Un strat consistent de zăpadă s-a depus în multe zone din Transilvania în ultimele 24 de ore, înregistrându-se 20 de centimetri la Sfântu Gheorghe, 15 centimetri la Miercurea Ciuc şi Întorsura Buzăului şi 14 centimetri la Braşov. Meteorologii anunţă că în noaptea de vineri spre sâmbătă va fi mult mai frig, întrucât se opresc precipitaţiile, iar temperaturile vor scădea până la minus 10 grade Celsius.

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional (CMR) Transilvania Sud Sibiu, Nicolae Rusanu, a declarat, vineri, corespondentului News.ro, că în noaptea de joi spre vineri a nins destul de mult în zona deservită de CMR Sibiu – adică în judeţele Sibiu, Braşov, Alba, Mureş, Covasna şi Harghita.

Astfel, stratul de zăpadă este de 20 de centimetri la Sfântu Gheorghe, 15 centimetri la Miercurea Ciuc şi Întorsura Buzăului, 14 centimetri la Braşov, 8 centimetri la Târnăveni – Bobohalma, 6 centimetri la Topliţa, 5 centimetri la Baraolt, 3 centimetri la Târgu Secuiesc şi un centimetru la Sibiu şi Făgăraş.

De asemenea, în zona montană stratul nou de zăpadă depus este consistent, înregistrându-se peste 180 de centimetri la Bâlea Lac, aproape 30 de centimetri fiind strat nou depus. Se mai înregistrează 22 de centimetri la Păltiniş, 72 de centimetri la Vârful Lăcăut, 40 de centimetri la Vârgul Bucium şi 30 de centimetri la Vârful Omu.

În ceea ce priveşte regimul termic de noaptea trecută, Nicolae Rusanu a precizat că minimele au scăzut până în jurul valorilor de minus 4 – minus 5 grade Celsius, nefiind cea mai friguroasă noapte din această perioadă.

”Noaptea trecută (joi spre vineri – n.r) nu a fost foarte frig, deoarece a fost înnorat şi s-au înregistrat precipitaţii. Vremea înregistrată în această perioadă nu este chiar normală, dar nici ieşită din comun nu este. S-au mai înregistrat ninsori şi temperaturi scăzute în luna aprilie. De exemplu, în anul 2006, în jur de 14 – 17 aprilie am avut cam aceeaşi vreme. De asemenea, s-a mai întâmplat să ningă chiar şi la 1 mai”, a declarat Nicolae Rusanu.

Potrivit acestuia, precipitaţiile vor continua să cadă pe toată durata zilei de vineri, dar se restrâng spre seară, în noaptea de vineri spre sâmbătă cerul fiind senin. De aceea se vor înregistra temperaturi mult mai scăzute, care pot ajunge la minus 10 grade Celsius în judeţul Harghita.

Meteorologii mai anunţă că după acest weekend vremea se va încălzi, procesul accentuat de încălzire urmând a fi vizibil luni şi marţi.