Un poliţist de frontieră din judeţul Vaslui a fost reţinut de procurorii DIICOT pentru luare de mită şi complicitate la contrabandă, în urma celor 35 de percheziţii făcute, duminică, la suspecţi de contrabandă cu ţigări, care au vizat şi sediul Poliţiei de Frontieră Fălciu, unde lucrează agentul. Alte cinci persoane au fost reţinute în acelaşi caz, iar două au fost puse sub control judiciar.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), şase persoane, între care un poliţist de frontieră, au fost reţinute de procurorii DIICOT, în cazul celor cinci grupări din judeţul Vaslui specializate în contrabandă cu ţigări şi destructurate, în urma unor percheziţii făcute duminică.

Anchetatorii îl acuză pe agentul de la Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui de luare de mită şi complicitate la contrabandă în formă continuată. 

”Pe 20 septembrie 2016, poliţistul de frontieră a pretins, în mod direct, sume de bani în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu, constând în aceea că, din proprie iniţiativă, a propus unui colaborator autorizat în cauză înlesnirea introducerii în ţară a unor cantităţi de ţigări din Republica Moldova, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal. De asemenea, în perioada 2015 - 2016, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de agent de poliţie de frontieră, a înlesnit introducerea în România de ţigări provenite din Republica Moldova, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de DGA.

Totodată, alte două persoane au fost puse sub control judiciar în acest caz.

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Vaslui şi lucrători de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate Iaşi şi Bacău, DGA şi SCCO Vaslui au făcut, duminică, 35 de percheziţii, dintre care una la sediul Poliţiei de Frontieră Fălciu, din judeţul Vaslui, pentru destructurarea a cinci grupări infracţionale organizate, specializate în contrabanda cu ţigări.

Potrivit DIICOT, există suspiciunea că, în perioada 2015 - 2017, în zona Pieţei Sfântul Ilie, din Bârlad, au acţionat mai multe grupuri infracţionale organizate, având ca scop desfăşurarea, în mod constant, de activităţi de primire, deţinere, transportare şi, ulterior, de vânzare de ţigări aduse din Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă. Procurorii spuneau că aceste grupări erau structurate pe mai multe paliere, respectiv depozitare, transport, distribuţie, comercializare şi sprijin.

Totodată, există indicii că ţigările provenite din Republica Moldova erau introduse în ţară prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, acest lucru fiind înlesnit şi de către un lucrător al Poliţiei de frontieră.

În urma percheziţiilor făcute, au fost ridicate aproximativ jumătate de milion de ţigarete provenite din contrabandă, 110.000 lei, 8.700 euro, 1.450 de lei moldoveneşti, un detector antispionaj cu rolul de detectare a microfoanelor ascunse, 3.200 de cutii materiale pirotehnice deţinute fără drept şi zece autoturisme pentru aplicarea sechestrului, afirmă DIICOT.

Totodată, procurorii au emis 50 de mandate de aducere, care au fost puse în executare, persoanele în cauză fiind duse la audieri la sediul DIICOT Vaslui.