Patru bărbaţi din Craiova au fost reţinuţi de DIICOT, fiind acuzaţi că au racolat mai multe tinere, multe dintre ele minore, profitând de situaţia materială precară, lipsa educaţiei şi starea de vulnerabilitate a acestora şi, sub promisiunea că vor lucra în străinătate, le-au obligat să practice prostituţia într-un bar din Spania.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova au dispus reţinerea a patru bărbaţi - Gheorghe Laurenţiu Capotescu, Ahmed Cristian Bulacu, Radu Alin Florescu şi Gheorghe Sorin Ciucă -, pentru constituire a unui grup infracţional organizat,  trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.

Cei patru bărbaţi au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În perioada 2014 - 2017, Gheorghe Laurenţiu Capotescu, Ahmed Cristian Bulacu şi Radu Alin Florescu au constituit un grup infracţional organizat specializat în trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism, la care a aderat, în 2015, şi Gheorghe Sorin Ciucă.

”Având în vedere natura legăturii dintre inculpaţi (Capotescu Gheorghe Laurenţiu este naşul lui Bulacu Ahmed Cristian şi a lui Florescu Radu Alin), a existat o colaborare optimă, strânsă şi constantă, rolurile lor în realizarea activităţii infracţionale nefiind aceleaşi, modalitatea concretă în care îşi împărţeau sarcinile fiind determinată de împrejurările de fapt şi de necesităţile practice ale realizării scopului infracţional - obţinerea de venituri în mod facil din exploatarea sexuală a victimelor”, arată DIICOT.

Cei patru au profitat de naivitatea, situaţia materială precară, lipsa educaţiei şi starea de vulnerabilitate a victimelor, între care multe minore, unele dintre ele aflate în conflict cu familia, pentru a le recruta fie prin inducere în eroare, promiţându-le locuri de muncă în străinătate, bine plătite, fie profitând de vulnerabilitatea lor.

Astfel, Gheorghe Laurenţiu Capotescu a folosit un club de noapte din municipiul Craiova, pentru recrutarea victimelor.

”În realitate, inculpatul a exploatat victimele prin limitarea libertăţii de acţiune, impunând anumite condiţii, cum ar fi interdicţia de a stabili relaţii cu clienţii clubului în afara programului sau de a schimba numerele de telefon cu aceştia. În urma cercetărilor făcute în cauză s-a constatat că inculpatul a exercitat o supraveghere permanentă a victimelor fiindu-le limitată libertatea de deplasare, mai ales în situaţia în care acestea erau adăpostite în apartamentul aparţinând familiei soţiei inculpatului”, mai precizează DIICOT.

Procurorii mai arată că Gheorghe Laurenţiu Capotescu ”le impunea dansatoarelor din club, chiar şi în situaţia în care acestea erau minore, să facă consumaţie, respectiv să consume alcool cu clienţii, având beneficiul de 25% din încasări”.

O parte din fetele recrutate au fost trimise, la vârsta majoratului, la un club din Spania, Ahmed Cristian Bulacu şi Radu Alin Florescu inducându-le în eroare ”în sensul că voiau un viitor comun cu persoanele vătămate” sau promiţându-le locuri de muncă mai bine plătite în străinătate (barmaniţe, dansatoare).

Odată ajunse în Spania, fetele erau constrânse de către inculpaţi să se prostitueze, în condiţiile în care nu ştiau limba şi nu aveau resurse financiare pentru a se întoarce în ţară la momentul în care îşi dădeau seama de situaţia reală.

”Atunci când victimele îşi exprimau dorinţa de a rupe legătura cu inculpaţii, aceştia le ameninţau, folosindu-se şi de relaţia pe care o aveau cu inculpatul Capotescu Gheorghe Laurenţiu, care  intervenea cu ameninţări, uneori, personal în demersul celorlalţi doi inculpaţi în scopul de a păstra controlul asupra victimelor. Inculpatul Ciucă Gheorghe Sorin s-a alăturat şi el demersului infracţional al celor trei inculpaţi, în sensul că, în unele situaţii participa la transportul victimelor şi folosea aceeaşi locaţie cu ceilalţi inculpaţi, în Spania”, mai arată DIICOT.

Procurorii  DIICOT Craiova, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, au făcut nouă percheziţii în judeţulul Dolj, fiind ridicate suma de peste 17.000 de euro, aproximativ 7.000 de lei, înscrisuri, 18 telefoane mobile, 12 cartele SIM, două laptopuri, un hard disk, un pistol airsoft şi 85 de alice, calibru 4,55 mm.

Poliţia Română a precizat că bărbaţii ar fi exploatat sexual 12 tinere în Spania şi în Craiova.