Guvernul interimar bulgar a anulat un decret ce prevedea asistenţă financiară pentru integrarea refugiaţilor, o decizie luată în contextul negocierilor pentru formarea unui nou executiv, din care ar urma să facă parte şi formaţiuni naţionaliste ostile migranţilor, transmite AFP.

Această finanţare, ce prevedea în special bugetarea cheltuielilor de sănătate pentru refugiaţi, a făcut obiectul unor critici puternice atât din partea naţionaliştilor, cât şi a socialiştilor în campania pentru alegerile legislative din 26 martie.

Fostul premier Boiko Borisov, al cărui partid de centru-dreapta GERB a câştigat alegerile şi va avea 95 de deputaţi din totalul de 240, trebuie să găsească aliaţi pentru a forma un guvern, scop în care a început vineri discuţiile cu ''Patrioţii Uniţi''. Această coaliţie naţionalistă cu discurs xenofob va fi a treia forţă în viitorul parlament, unde va deţine 27 de mandate, şi ridică miza în vederea unei alianţe cu GERB.

''Un nou mecanism va fi elaborat în termen de şapte zile'' pentru înlocuirea celui suspendat, a declarat vineri ministrul interimar de interne, Plamen Uzunov. Conform unui comunicat al guvernului, noul decret va stabili pentru migranţi ''condiţii de integrare socială şi culturală''.

Spre deosebire de statele Grupului de la Vişegrad, Bulgaria acceptă principiul de a primi migranţi sosiţi în Grecia sau Italia, însă, din cota stabilită de 1.300, au fost transferaţi până acum doar 29 de refugiaţi din Grecia, potrivit datelor Comisiei Europene.

Instalarea lor se face într-un climat politic de neîncredere faţă de refugiaţi. Astfel, în ultimele luni, două familii siriene au fost obligate să plece din localităţile unde erau instalate, după ce au întâmpinat o puternică opoziţie, pe fondul campaniei electorale.