Denis Voronenkov, fost deputat în Duma de Stat a Rusiei din partea Partidului Comunist, a fost împuşcat în faţa hotelului Premier Palace, iar şeful poliţiei din capitala ucraineană, Andrei Krişcenko, crede că este vorba despre un asasinat la comandă.

Voronenkov tocmai ieşea din hotel în momentul în care a fost împuşcat. Garda sa de corp a apucat să răspundă cu focuri de armă şi l-a rănit pe atacator. Atât bodyguardul, cât şi presupusul asasin au fost duşi la spital, fiind răniţi.

Ilia Ponomariov, un alt fost deputat rus şi critic al Kremlinului care trăieşte în exil la Kiev, a scris pe Facebook că Voronenkov a fost ucis în jurul orei 11:25, în timp ce pleca să se întâlnească cu el. Voronenkov „era un investigator, care era îngrozitor de periculos pentru agenţiile ruse de securitate”, a scris Ponomariov.

Voronenkov a fost deputat în Duma de Stat până în octombrie 2016, când nu a reuşit să mai obţină încă un mandat la alegerile parlamentare. Era investigat pentru corupţie şi cum şi-a pierdut imunitatea, a fugiat la Kiev împreună cu soţia sa, şi ea fostă deputată.

Voronenkov a fost deputat în Duma de Stat până în octombrie 2016, când nu a reuşit să mai obţină încă un mandat la alegerile parlamentare. Era investigat pentru corupţie şi cum şi-a pierdut imunitatea, a fugiat la Kiev împreună cu soţia sa, şi ea fostă deputată.  În decembrie, Voronenkov a primit cetăţenia ucraineană, iar în luna următoare a depus mărturie împotriva preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici în faţa procurorului general al Ucrainei.  În februarie, Rusia l-a pus sub acuzare pentru fraudă pe scară mare. S-a întâmplat după ce fostul parlamentar a acordat un interviu provocator unui site ucrainean. În cursul interviului, Voronenkov declarase că Rusia a căzut pradă unei „frenezii pseudopatriotice” similare celei din Germania nazistă şi că anexarea Crimeei a fost o greşeală.