Poliţiştii fac 11 percheziţii în judeţul Hunedoara, la "căutători de comori” din zona Sarmizegetusa Regia care ar fi folosit ilegal detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic, fiind sprijiniţi de poliţişti de la IPJ Hunedoara, cărora le-ar fi dat mită pentru a-i "proteja” şi a le da informaţii şi date confidenţiale.  

Percheziţiile au loc într-un dosar în care procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fac cercetări pentru dare şi luare de mită. Anchetatorii au descins la locuinţele mai multe persoane suspectate de braconaj arheologic, precum şi la sediile şi punctele de lucru ale firmelor deţinute de acestea.

Anchetatorii au probe că, în perioada 2013 - 2017, mai multe persoane din judeţul Hunedoara au desfăşurat activităţi de braconaj arheologic în zona munţilor Orăştie - Sarmizegetusa Regia, fiind sprijiniţi şi protejaţi constant de poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara, care i-au „protejat” şi le-au transmis date şi informaţii confidenţiale.

„Astfel, «căutătorii de comori naţionale» nu respectă legislaţia în domeniu, în sensul că utilizează detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără o autorizare prealabilă, iar pentru «protecţia» lor au atras lucrătorii de poliţie arondaţi zonei de cercetare, pe care i-au recompensat cu bunuri mobile şi/sau imobile”, potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Percheziţiile sunt făcute de ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română, sub coordonarea procurorului de caz. La acţiune participă şi ofiţeri de investigare a criminalităţii economice din cadrul IPJ Alba şi Hunedoara, sprijiniţi de jandarmii de la Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş”.