O furtună violentă denumită "Zeus" a măturat luni Franţa, soldându-se cu moartea a două persoane şi privând 600.000 de case de electricitate, au anunţat serviciile de urgenţă şi autorităţile, citate de AFP.

Şoferul unui camion care transporta butelii de gaz a fost ucis de căderea unei crengi de mari dimensiuni pe vehiculul său, în Alpii de Sud. La rândul său, un automobilist şi-a pierdut viaţa în urma căderii unui arbore de 20 de metri în sud-vestul ţării.

Furtuna a lovit coasta de vest a Franţei, înainte de a se deplasa la finalul după amiezii spre zonele centrale şi sud-estice ale ţării. Potrivit Météo-France, vântul a suflat cu viteze excepţionale pe coasta vestică, de până la 193 de kilometri pe oră.

Trei adolescenţi au fost grav răniţi în vestul ţării, iar patru copii au fost răniţi uşor la Brive (sud-vest), după prăbuşirea acoperişului unei şcoli, a indicat într-un comunicat prim-ministrul Bernard Cazeneuve.

La ora 16.00 GMT, 600.000 de case au rămas fără curent electric în întreaga ţară, potrivit directorului reţelei de distribuţie a energiei electrice, Enedis. Acest lucru nu s-a mai întâmplat de la marea furtună din 1999, soldată cu zeci de morţi şi 3 milioane de case rămase fără electricitate.

De asemenea, ploile abundente au forţat închiderea accesului la o autostradă care deserveşte capitala, a adăugat Bernard Cazeneuve.