Doi cetăţeni germani, dintre care unul de origine siriană, au fost declaraţi indezirabili în România pentru o perioadă de 10 ani întrucât derulau activităţi care constituie riscuri la adresa securităţii naţionale, aderând la ideologia organizaţiei teroriste Stat Islamic, anunţă, miercuri, Serviciul Român de Informaţii (SRI). Surse apropiate anchetei au declarat că cei doi cetăţeni sunt soţ şi soţie şi studiau Medicina, la Cluj Napoca.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus, miercuri, ca doi cetăţeni germani, unul dintre ei de origine siriană, să fie declaraţi persoane indezirabile pentru România, pentru o perioadă de 10 ani.

Cele două persoane (M.B. şi N.R.), au intrat în atenţia SRI în cursul anului 2016, întrucât derulau activităţi care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri la adresa securităţii naţionale, mai arată reprezentanţii Serviciului.

"Aceştia au parcurs un proces rapid de (auto)radicalizare şi au aderat la ideologia organizaţiei teroriste Daesh, manifestând o predispoziţie spre violenţă. M.B. şi N.R. au derulat activităţi de propagandă şi îndoctrinare religioasă, cu scopul atragerii unor coreligionari din România spre ideologia jihadistă. Mai mult, pe parcursul şederii în România, cei doi au prospectat ideea de a călători în Siria, cu scopul de a se alătura Califatului Daesh", mai arată SRI.

Potrivit unor surse oficiale apropiate anchetei, cele două persoane studiau medicina, la Cluj-Napoca, bărbatul, germano-sirian, fiind radicalizat încă din 2014.

El ar fi manifestat o reticenţă faţă de stilul de viaţă occidental, fiind pro-jihadist. Cei doi trăiau izolaţi faţă de restul comunităţii, au mai arătat aceleaşi surse.

SRI i-a identificat şi monitorizat pe cei doi soţi încă de la intrarea în România, au precizat sursele citate.