Conferenţiarul Constantin Petrovici, de la Facultatea de Psihologie a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a fost achitat de Tribunalul Iaşi în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi pentru că a cerut favoruri sexuale unei studente în schimbul promovării unui examen, instanţa stabilind că faptele nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de legea penală.

Magistratul de la Tribunalul Iaşi care a judecat dosarul l-a achitat pe Constantin Petrovici atât pentru trafic de influenţă, cât şi pentru fals intelectual şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual.

Decizia de achitare a fost luată în baza dispoziţiei din Codul de procedură penală potrivit căreia „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Decizia Tribunalului Iaşi nu este definitivă şi poate fi contestată de procurori la Curtea de Apel Iaşi.

Conferenţiarul universitar Constantin Petrovici a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Iaşi în 26 august 2016, procesul s-a încheiat în 26 ianuarie şi soluţia a fost dată în 23 februarie.

Procurorii au scris în rechizitoriu că, în 16 şi 17 iunie 2016, în calitate de conferenţiar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Constantin Petrovici i-a solicitat unei studente să întreţină relaţii sexuale cu el pentru a o promova la disciplina Didactica activităţilor matematice pentru învăţământul preşcolar şi primar. În 17 iunie 2016, profesorul i-a trecut în catalog nota 5, deşi, în realitate, aceasta luase nota 3.

”Totodată, inculpatul i-a dat de înţeles aceleiaşi studente că a determinat secretarul facultăţii să facă modificările necesare din catalogul electronic, în sensul inserării notei 5 în locul notei 3, urmând a-i solicita studentei să aibă relaţii sexuale cu el”, susţin procurorii.

În iulie 2016, Constantin Petrovici a fost suspendat din funcţia de conferenţiar la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde predă din 1985.