Preşedintele Curţii Militare de Apel, Gheorghe Manea, a fost suspendat, luni, din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii, până la soluţionarea definitivă a unei acţiunii disciplinare împotriva sa. Inspecţia Judiciară (IJ) a declanşat încă din 19 septembrie 2016 cercetarea disciplinară a preşedintelui Curţii Militare de Apel, Gheorghe Manea, pentru că, prin repetarea de trei ori a unei cereri de abţinere de la judecarea unui dosar de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, ar fi tergiversat soluţionarea cauzei, potrivit documentului de începere a verificărilor obţinut de News.ro.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispus, luni, suspendarea din funcţia de judecător a lui Gheorghe Manea, preşedintele Curţii Militare de Apel, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare ce face obiectul dosarului nr. 32/J/2016, anunţă CSM.

"Potrivit dispoziţiilor art. 52 alin.1 teza a II-a din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al  Magistraturii, «pe durata procedurii disciplinare, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare (...) dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei»", mai arată reprezentanţii CSM.

Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători din cadrul Inspecţiei Judiciare a declanşat în 19 septembrie 2016 cercetarea disciplinară a judecătorului general de brigadă Gheorghe Manea, preşedintele Curţii Militare de Apel, ”pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99, litera i), varianta a Il-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Cercetarea magistratului a venit după ce judecători ai Curţii Militare de Apel au sesizat Inspecţia referitor la faptul că Gheorghe Manea s-ar abţine nejustificat de la soluţionarea unui dosar, ceea ce, implicit, ar duce la tergiversarea cauzei.

”Se constată că domnul judecător general de brigadă Manea Gheorghe a formulat, în aceeaşi cauză, pentru acelaşi motiv, patru cereri de abţinere”, scrie în decizia de declanşare a cercetărilor.

IJ arăta că ”la data finalizării verificărilor prealabile, primele trei cereri de abţinere erau soluţionate în sensul respingerii lor, iar a patra se afla în curs de soluţionare”.