Un număr de 188 de poliţişti români au participat anul trecut la 67 de misiuni de suport operativ, în 13 state UE partenere, iar 20 de poliţişti au acţionat în 10 misiuni de menţinere a păcii, informează Poliţia Română.

Poliţia Română participă la misiuni de sprijin operativ cu caracter temporar, la solicitarea statelor partenere, precum şi în zonele în care se înregistrează un flux semnificativ al turiştilor români.

Astfel, 188 de poliţişti au participat la 67 de misiuni de suport operativ sau de ordine publică, în Marea Britanie, Franţa, Italia, Norvegia, Elveţia, Bulgaria, Ungaria, Finlanda, Spania, Polonia, Croaţia, Slovenia şi Germania.

”Feedback-ul constant pozitiv obţinut din partea partenerilor europeni, unde Poliţia Română a desfăşurat misiuni de sprijin operativ, reprezintă o recunoaştere a eforturilor depuse şi a generat în permanenţă solicitări de sprijin suplimentare”, se arată în comunicatul IGPR.

Totodată, în anul 2016, Poliţia Română a participat la 10 misiuni de menţinere a păcii pe 4 continente, cu 20 de poliţişti. La sfârşitul anului trecut, 59 de poliţişti se aflau dislocaţi în 10 teatre de operaţii sub comandă multinaţională.

În 2016, Poliţia Română a desfăşurat 934 de activităţi de relaţii internaţionale, în cooperare cu poliţiile naţionale din peste 50 de ţări şi cu 22 de organizaţii internaţionale de aplicare a legii, acestea fiind OIPC Interpol, Agentii şi Instituţii UE -Europol, Eurojust, OLAF, Frontex, Cepol, NATO, Railpol, Aquapol, Tispol, Airpol, SELEC, ATLAS, OSCE, UNOC, OCEMN, SEPCA, PCC SEE, ONU, Consiliul Europei, ICMPD şi ENFSI.

Poliţia Română a participat la nivelul Consiliului UE, Comisiei Europene sau a Preşedinţiei Consiliului UE, în peste 80 de reuniuni ale celor mai importante grupuri de lucru (Consilii JAI, COREPER, COSI, CATS, LEWP, GENVAL, PROAPP, RAILPOL, AQUAPOL, AIRPOL, ATLAS etc.).

În ceea ce priveşte cooperarea cu agenţiile UE, au fost desfăşurate 109 de acţiuni sub egida EUROPOL, 109 – EMPACT, 64 – CEPOL, 48 -  EUROJUST, 3 – TAIEX, una TWINNING, 5 – OLAF, 3 – EuNAT, 11 - Comitetului privind Armele de Foc.

De asemenea, în vederea actualizării cadrului legal de cooperare poliţienească internaţională şi pentru dezvoltarea unor instrumente de cooperare, Poliţia Română a participat la activităţi de cooperare bilaterală cu 16 ţări (Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Georgia, Italia, Moldova, Norvegia, Olanda, Spania, Ucraina, Ungaria, Australia, Israel şi Japonia).

Totodată, în cursul anului 2016, s-au desfăşurat 16 reuniuni sub egida Convenţiei de Cooperare Poliţienească pentru Europa de Sud-Est, Convenţiei a cărei preşedinţie în exerciţiu a fost preluată de România, începând cu 1 ianuarie 2017.