Comisia Europeană, hotărâtă să vadă că statele membre al Uniunii Europene îşi onorează angajamentele în privinţa primirii de refugiaţi, ar putea lua în considerare luna viitoare, „dacă va fi necesar”, măsuri de sancţionare a ţărilor recalcitrante, a transmis miercuri prim-vicepreşedintele Executivului comunitar, Frans Timmermans, informează AFP.

„Putem să o facem, avem posibilitatea să deschidem proceduri de infringement. Însă mă întreb dacă acest lucru i-ar ajuta pe refugiaţi pe termen scurt”, a explicat Timmermans într-o conferinţă de presă la Bruxelles, potrivit Agerpres.

El a spus că preferă o abordare „pragmatică şi politică”. „Viitorul nostru raport (privind progresul programelor) va fi publicat în martie, şi va fi momentul potrivit pentru a lua în considerare şi alte opţiuni dacă va fi nevoie”, a precizat el.

Comisia Europeană a subliniat încă o dată miercuri lipsa solidarităţii între statele membre pentru „relocalizarea” refugiaţilor ajunşi în Grecia şi Italia.

Un nou bilanţ a arătat că, în decembrie, 1.926 de persoane au fost relocalizate în Uniunea Europeană (764 din Italia şi 1.162 din Grecia), apoi 1.682 în ianuarie (551 din Italia şi 1.131 din Grecia), încă departe de efortul cerut de Comisia Europeană de a putea relocaliza în fiecare lună 1.000 de refugiaţi aflaţi în aşteptare în Italia şi 2.000 în Grecia.

În total, 11.966 de persoane au fost luate în grijă în acest fel.

„Dacă statele membre sunt îngrijorate de situaţia de pe teren, trebuie să facă mai mult” pentru a o remedia, a spus Timmermans, recomandând ţărilor care îşi respectă angajamentele „să facă presiune” asupra celorlalte.

În Grecia, în tabăra suprapopulată şi insalubră Moria din insula Lesbos, trei imigranţi au murit în mai puţin de o săptămână la sfârşitul lunii ianuarie. Situaţia s-a înrăutăţit din cauza valului de frig care durează de mai multe săptămâni.

Italia se confruntă de asemenea cu o presiune tot mai mare odată cu venirile tot mai numeroase pe ruta zonei centrale a Mediteranei.

Comisia are puterea să atace în justiţie un stat membru care nu îşi respectă obligaţiile legate de legislaţia UE. Ca răspuns la criza migratorie, statele membre s-au angajat în 2015 să primească un anumit număr de refugiaţi proveniţi fie din Grecia şi Italia, fie direct din Turcia, Iordania şi Liban.