În urma incidentelor de la protestele din Piaţa Victoriei din Bucureşti, au fost reţinute 20 de persoane, până la miezul nopţii de miercuri spre joi, jandarmii intervenind cu oarecare întârziere în izolarea celor care aruncau cu torţe şi petarde pentru a-i proteja pe manifestanţii paşnici aflaţi în apropiere, a declarat, pentru News.ro, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Până joi, la ora 0.00, au fost reţinute 20 de persoane ca urmare a incidentelor de la manifestaţia din Piaţa Victoriei şi au fost confiscate mai multe sticle incendiare, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

El a precizat că patru jandarmi au fost răniţi în urma violenţelor, dintre care unul se află încă la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Enache a declarat că un raport complet al incidentelor va fi întocmit în cursul zilei de joi.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei a mai spus că forţele de ordine au intervenit cu oarecare întârziere în izolarea celor care au aruncat cu torţe şi petarde, pentru a-i proteja pe manifestanţii paşnici care se aflau în zonă, unii chiar însoţiţi de copii.

Astfel, mai întâi au fost lansate apeluri la megafon ca protestatarii să se îndepărteze, pentru ca, mai apoi, jandarmii să poată interveni cu gaze lacrimogene împotriva celor care aruncau cu petarde, torţe şi obiecte contondente.

Georgian Enache a precizat că nu poate spune dacă persoanele reţinute fac parte din galeriile unor echipe de fotbal.

Şi SRI a arătat, joi noapte, că nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras, după ce în spaţiul public au apărut informaţii cu privire la implicarea unor galerii în protestele de miercuri, dar, în măsura în care sunt obţinute date, acestea sunt transmise instituţional.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat, la România TV, că nu a primit date de la serviciile de informaţii că la protestele de miercuri ar fi urmat să aibă loc şi violenţe.

Manifestaţia din Piaţa Victoriei - unde până la 120.000 de oameni au protestat faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind modificarea codurilor penale - s-a încheiat în jurul orei 00.40.

În ultimele ore au avut loc incidente provocate de grupuri izolate de persoane, care au aruncat cu diverse obiecte contondente, cu torţe şi petarde, forţele de ordine ripostând cu gaze lacrimogene. Şapte persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma incidentelor, trei fiind civili.

Incidentele la manifestaţia din Piaţa Victoriei au început în jurul orei 21.00, fiind provocate de un grup de 40-50 de persoane, dar şi de un altul, aflat în capătul bulevardului Iancu de Hunedoara, existând informaţii că aceştia ar face parte din galeriile echipelor de fotbal Dinamo şi Rapid.

Anterior, aproximativ 100 de jandarmi fuseseră grupaţi pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, în apropierea Guvernului, pentru că existau informaţii că în piaţă ar putea ajunge câteva sute de suporteri care au asistat la meciul de handbal masculin Dinamo-Steaua.