Ancheta epidemiologică în cazul suspiciunii de epidemie de TBC de la un colegiu din Săcele s-a extins şi la o şcoală privată din Braşov, unde profesoara bolnavă de tuberculoză, aflată în prezent în concediu medical, preda câteva ore. În cazul a 38 de copii de la unitatea de învăţământ privată testul pentru depistarea bolii a ieşit pozitiv, aceştia urmând să facă investigaţii suplimentare.

Un număr de 94 de copii de la şcoala privată din Braşov unde preda profesoară bolnavă de tuberculoză au fost testaţi, în cazul a 38 dintre aceştia rezultatele fiind pozitive. De asemenea, au fost supuşi testărilor şi 11 adulţi, rezultatele fiind negative.

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Braşov, medicul Dan Moraru, a declarat că, zilnic, sunt consultaţi 15-20 de pacienţi, iar rezultate fnale ale testelor vor fi gata într-o săptămână.

”Toţi copii fac un control radiografii pulmonare pentru că este foarte important să excludem TBC-ul activ. Dacă este nevoie, medicul pneumolog va recomanda tratament profilactic, iar pacienţii vor fi urmăriţi în următoarele luni“, a spus medicul. 

El a precizat că un pacient cu infecţie tuberculoasă latentă nu este contagios.

În urma testărilor făcute şi în cazul elevilor de la colegiul din Săcele de la clasele unde preda profesoara bolnavă, pentru 68 de copii testele au ieşit pozitive pentru tuberculoză.

Toţi copii în cazul cărora testele au ieşit pozitive au fost programaţi la dispensarele de pneumoftiziologie din Braşov şi Săcele pentru consultaţii şi analize suplimentare.

Între timp poliţia, Poliţia Braşov a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

”Este un dosar penal întocmit potrivit art. 352 din Codul Penal, care prevede zădărnicirea combaterii bolilor. Colegii au început urmărirea penală in rem şi vor verifica toate ipotezele. Dosarul a rămas în supravegherea procurorului de la Parchetul Judecătoriei Braşov, urmând să fie pronunţată o soluţie în cauză“, declara Gabriela Dinu, purtătorul de cuvânt IPJ Braşov. 

Anchetatorii s-au autosesizat în acest caz după ce mai mulţi părinţi au mers la liceul din Săcele, cerând să li se spună dacă profesoara bolnavă a venit la şcoală şi după ce a aflat diagnosticul.

De asemenea, o anchetă epidemiologică a fost declanşată la Colegiul ”George Moroianu” din Săcele, judeţul Braşov, după ce o profesoară a fost diagnosticată cu TBC la sfârşitul lunii decembrie.

Femeia, care ar fi luat boala de la tatăl său, a anunţat unitatea de învăţământ şi nu a mai revenit la şcoală după vacanţa de sărbători, ea fiind sub tratament pentru şase luni, timp în care se află în concediu medical.

”Au fost testate 200 de persoane, copii şi cadre didactice. 60 dintre copii au fost depistaţi hiperergici, fapt care înseamnă că au infecţie, dar nu neapărat şi boala în sine. Cei 60 de copii vor merge la Spitalul de Pneumoftiziologie din Braşov unde li se vor face teste suplimentare şi radiografii pulmonare. Dacă vor exista modificări pe radiografii, atunci vor intra într-un program de chimioprofilaxie şi vor primi tratament timp de două luni. Deocamdată nu avem rezultatele radiografiilor, dar vom anunţa dacă vor fi cazuri de TBC confirmate. De asemenea, încă 30 de copii care au lipsit de la şcoală în această perioadă urmează să fie testaţi“, declara, joi, doctorul Claudia Bularca, purtător de cuvânt al DSP Braşov.

Şcoala a fost dezinfectată cu o soluţie specială, folosindu-se şi o lampă cu ultraviolete care poate detecta bacteriile. Procedura a durat aproximativ o oră pentru fiecare sală de clasă.

viewscnt