Traficul rutier este în continuare închis pe 23 de drumuri judeţene şi 11 drumuri comunale din judeţele Constanţa, Iaşi, Botoşani, Galaţi, Bacău şi Neamţ, unde se intervine pentru deblocare, potrivit reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În ultimele 24 de ore nu au mai fost autostrăzi sau drumuri naţionale cu circulaţia întreruptă. Pe Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa se circulă cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum, iar pe DN 3 Ostrov - Murfatlar, sunt restricţii pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

În schimb, traficul rutier este în continuare închis pe 23 de drumuri judeţene şi 11 drumuri comunale din judeţele Constanţa, Iaşi, Botoşani, Galaţi, Bacău şi Neamţ şi se intervine pentru deblocarea lor.

Potrivit reprezentanţilor MAI, aeroporturile sunt deschise şi nu există întârzieri sau zboruri anulate.

În ce priveşte circulaţia feroviară, 39 de trenuri au avut întârzieri de peste 60 de minute, zeci de trenuri au fost anulate, iar magistrala 900 Craiova este închisă între staţiile Strehaia şi Ciochiuţa, din cauza ruperii firului de contact.

Toate porturile maritime şi fluviale sunt deschise, dar sunt închise 16 căi navigabile în zonele Galaţi – Hîrşova – Braţul Borcea – Braţul Măcin, Drobeta Turnu Severin, Brăila, Bicaz – Izvorul Muntelui. Pe Dunăre, între kilometri 655 şi 1075, în zona localităţii Drobeta-Turnu Severin curg sloiuri de gheaţă.

În punctele de trecere a frontierei există restricţii la Zimnicea, Bechet, Ostrov şi Turnu Măgurele de la frontiera cu Bulgaria, unde nu se poate traversa cu bacul.

În localitatea Negru Vodă din judeţul Constanţa, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă, 1.524 de consumatori fiind afectaţi. 

Tot în judeţul Constanţa, în localitatea Furnica, un copil de două luni care necesita asistenţă medicală a fost preluat cu un elicopter SMURD şi transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe Constanţa, după ce s-a încercat, în prealabil, preluarea lui cu o autoşenilată aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, în ultimele 24 de ore, 254 de persoane fără adăpost, dintre care 57 cu hipotermie au fost transportate la spitale sau la centrele de noapte, cele mai multe persoane fără adăpost fiind din judeţelor Harghita, Mureş şi din Bucureşti.

În localitatea Mesteacăn, judeţul Neamţ, s-a acţionat în regim de urgenţă la deszăpezirea unui drum comunal pentru preluarea unei gravide.

Luni şi marţi au fost efectuate 9.510 de intervenţii medicale de către SMURD şi serviciile de ambulanţă, din care 220 pentru gravide şi 286 pentru persoane dializate. Aeronavele Ministerului Afacerilor Interne au efectuat 14 misiuni medicale – 13 cu elicopterele SMURD şi una cu avionul Piper.

Din cauza temperaturilor foarte scăzute şi avertizărilor cod portocaliu şi cod galben de viscol, cursurile au fost suspendate marţi în şcolile din judeţele Argeş, Bacău, Brăila, Braşov, Botoşani, Buzău, Constanţa, Dolj, Galaţi, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Olt, Maramureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vrancea şi Vaslui, iar în Bucureşti toată săptămâna.

În judeţele afectate de viscol şi ger au acţionat, luni şi marţi, 9.235 de poliţişti, 5.214 pompieri şi 2.928 jandarmi, cu 7.621 mijloace tehnice, a precizat MAI. 

viewscnt