Poliţiştii au constatat peste 700 de infracţiuni, au aplicat 113 amenzi şi au confiscat peste 15.000 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de aproape 380.000 de lei, în urma controalelor făcute începând din 15 noiembrie, vizând operaţiuni cu articole pirotehnice desfăşurate de persoane fizice şi juridice.

Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă de Poliţia Română, în cadrul acţiunii denumite "Foc de Artificii", care a început în 15 noiembrie şi se va încheia în 4 ianuarie 2017, au avut loc 2.693 de controale în complexe, pieţe şi alte obiective şi a fost verificată activitatea a 999 de persoane fizice şi juridice autorizate să deruleze operaţiuni cu articole pirotehnice.

În urma verificărilor au fost constatate 716 infracţiuni şi depistate 626 de persoane fizice şi juridice neautorizate, în cazul a 737 de persoane fiind făcute cercetări în cauze penale. Totodată, au fost confiscate 15.277 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 377.000 de lei şi au fost retrase 17 autorizaţii, fiind aplicate 113 amenzi în valoare de 48.300 de lei.

De asemenea, poliţiştii au desfăşurat 2.000 de activităţi de informare în şcolile din ţară, privind deţinerea şi folosirea articolelor pirotehnice de către copii şi tineri. 

Poliţia Română reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii: între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri; la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane; la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.