În Beijing este cod roşu de alertă din cauza poluării, prima din 2016. Municipalitatea oraşului a emis alerta în perspectiva valului de ceaţă toxic care se va abate asupra nordului Chinei în următoarele cinci zile, relatează Agerpres.

Circulaţia alternativă este pusă în aplicare începând de azi dimineaţă, potrivit unei notificări publicate pe site-ul de internet al municipalităţii din Beijing. Şantierele vor rămâne închise, iar uzinele şi fabricile sunt obligate să-şi restrângă activitatea sau să oprească producţia.

Beijingul a decretat primul cod roşu de alertă în decembrie anul trecut. A fost vorba atunci de un anunţ inedit după introducerea în 2013 a unui sistem de urgenţă împotriva poluării atmosferice.

Valul de ceaţă poluantă care afectează frecvent Beijingul provine în principal din combustia cărbunelului utilizat pentru curentul electric şi încălzire, a căror cerere creşte în lunile friguroase de iarnă.

Poluarea atmosferică este o sursă recurentă de nemulţumire a opiniei publice în China. Ţara s-a dezvoltat într-o viteză dezlănţuită în ultimele decenii cu preţul unor grave probleme aduse mediului înconjurător.