Magistraţii italieni l-au condamnat marţi după-amiază la 18 ani în spatele gratiilor pe căpitanul tunisian Mohammed Ali Malek, vinovat de moartea a 700 de migranţi în urma unui naufragiu în largul coastelor Siciliei. Suspectul tunisian a fost găsit vinovat pentru omor prin imprudenţă, precum şi pentru trafic de migranţi pe Marea Mediterană, transmite Reuters.

Doar 28 de persoane au supravieţuit, după ce o mică ambarcaţiune plină cu migranţi a naufragiat  în aprilie 2015 în largul coastelor Libiei. Sute de migranţi au murit înecaţi, după ce au rămas blocaţi sub barca răsturnată.

Printre persoanele salvate s-a numărat şi tunisianul Mohammed Ali Malek (28 de ani). Acesta a dezminţit în repetate rânduri că este căpitanul navei, susţinând că a plătit asemenea celorlalţi migranţi călătoria pe Marea Mediterană.

De asemenea, instanţa l-a condamnat la cinci ani în spatele gratiilor şi pe sirianul Mahmud Bikhit (26 de ani). Acesta a fost găsit vinovat doar pentru acuzaţiile de traficare a migranţilor în Marea Mediterană.

Supravieţuitorii au declarat că Bikhit era băiatul de cabină al lui Malek. Însă, suspectul sirian a respins toate acuzaţiile care i-au fost aduse.

Cei doi bărbaţi sunt obligaţi de instanţă să plătească daune în valoare de nouă milioane de euro.

Avocaţii au anunţat că vor face apel la decizia instanţei italiene.

”Noi credem că avem nişte argumente puternice şi vom încerca să ne concentrăm pe punctele slabe ale apărării noastre”, a declarat avocatul Massimo Ferrante, care îl reprezintă pe tunisianul Mohammed Ali Malek.

Liderii UE au decis să lanseze misiuni de salvarea şi recuperare a migranţilor prin intermediul agenţiei Frontex după naufragiul din largul coastelor Siciliei.

În ultimii trei ani, aproximativ jumătate de milion de migranţi au ajuns pe coastele italiene, iar alţi 12.000 au murit înecaţi în Marea Mediterană în încercarea de a ajunge în Europa.

Procurorii susţin că suspectul tunisian a navigat în mod eronat barca supraaglomerată cu migranţi, care debarcase din localitatea libiană Darabli. La bordul ambarcaţiunii erau migranţi, inclusiv femei şi copii, din Algeria, Somalia, Egipt, Senagal, Zambia, Mali, Bangladesh şi Ghana.

Malek a reuşit să lovească ambarcaţiunea cu migranţi de o navă comercială portugheză, care venea să-i salveze pe migranţi. În momentul impactului, pasagerii din partea lovită a ambarcaţiunii au fugit în partea opusă, iar barca s-a răsturnat şi a ajuns în doar câteva minute pe fundul Mării Mediterane.

Marina Italiană a reuşit să recupereze 675 de cadavre din ambarcaţiunea naufragiată.