Un judecător federal american a ordonat renumărarea începând de luni a voturilor exprimate în statul Michigan cu ocazia alegerilor prezidenţiale desfăşurate în SUA la 8 noiembrie, solicitând ca procesul să se încheie până la data de 13 decembrie, termenul limită impus de legislaţia federală, transmite Reuters. Judecătorul districtual Mark Goldsmith a emis luni un ordin ce stabileşte că, odată începută, renumărarea 'trebuie să continue până la un nou ordin al aceleiaşi instanţe'.

În decizia sa, Goldsmith a motivat că 'îngrijorările bugetare nu sunt suficient de semnificative pentru a risca privarea de dreptul de vot a aproape 5 milioane de votanţi din Michigan'.

Cereri în instanţă în favoarea renumărării voturilor au fost depuse în Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin, trei state care îi sprijineau în mod tradiţional pe democraţi, dar care i-au oferit lui Donald Trump majorităţi strânse ce i-au asigurat în cele din urmă victoria finală împotriva contracandidatei Hillary Clinton.

Vineri, procurorul general din Michigan, republicanul Bill Schuette, a iniţiat procedurile legale pentru a stopa renumărarea cerută a voturilor în acest stat, unde Donald Trump a câştigat cu o diferenţă de circa 10.700 de voturi.

În Wisconsin renumărarea voturilor a început la sfârşitul săptămânii trecute.

Partidul Ecologist şi candidata sa prezidenţială, Jill Stein, au declarat că solicitările lor de renumărare a voturilor în cele trei state vizează să asigure integritatea sistemului de votare american, nu modificarea rezultatului scrutinului de pe 8 noiembrie.

Sâmbătă, Partidul Ecologist a anunţat că îşi va aduce în faţa unei instanţe federale demersul în favoarea renumărării în Pennsylvania.

Viitorul preşedinte este desemnat de membrii colegiului electoral aleşi la scrutinele din fiecare stat. Legislaţia federală impune ca statele să soluţioneze disputele legate de desemnarea electorilor până la data de 13 decembrie.

Trump a depăşit numărul minim de electori necesar pentru a fi ales preşedinte, 270, obţinând 306 voturi electorale. Pentru ca rezultatul final să se modifice în favoarea democratei Hillary Clinton, este nevoie ca rezultatele din toate cele trei state în care s-a cerut renumărarea să o desemneze câştigătoare.

Conform Cook Political Report, la votul popular Hillary Clinton a obţinut cu peste 2,5 milioane de voturi în plus faţă de Donald Trump.