Au apărut noi tensiuni între Rusia şi Turcia. Moscova cere Ankarei să ofere de urgenţă explicaţii cu privire la motivul pentru care Turcia intervine militar în conflictul din Siria. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat azi că Rusia a fost luată prin surprindere de afirmaţiile făcute ieri de preşedintele turc, Recep Erdogan, care a spus că scopul armatei sale este înlăturarea de la puterea preşedintelui sirian, Bashar al-Assad.

„Declaraţiile reprezintă cu adevărat o noutate pentru noi. Sunt afirmaţii foarte serioase, care diferă de cele anterioare şi de felul în care noi credeam că stau lucrurile. Sperăm că partenerii noştri turci ne vor da un fel de explicaţie pe această temă”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Recep Erdogan a spus că scopul armatei turce în Siria e să-l dea jos pe Bashar al-Assad. Erdogan a susţinut un discurs în care a condamnat ceea ce el consideră că e un eşec din partea Naţiunilor Unite în Siria. Preşedintele turc a spus că Turcia a ajuns să fie exasperată de acest eşec al comunităţii internaţionale. Acesta e motivul pentru care armata turcă a lansat, în luna august, operaţiunea „Scutul Eufratului”.

„Noi am făcut apel la răbdare. Totuşi, nu am mai putut răbda şi am fost nevoiţi să intrăm în Siria, alături de Armata Liberă Siriană. De ce am intrat? Nu ţintim vreo bucată de teritoriu din Siria. Scopul e să oferim teritoriul stăpânilor lui reali. Cu alte cuvinte, suntem acolo (în Siria, n.r.) pentru a face dreptate. Am intrat în Siria pentru a pune punct regimului tiranului Assad, care domneşte prin teroare. Nu am intrat în Siria pentru vreun alt motiv”, a declarat Recep Erdogan.

Este prima dată, de la lansarea operaţiunii turce în Siria, când Ankara spune clar şi răspicat că unicul său scop în Siria e să dea jos regimul Assad, adică puterea susţinută militar în acest conflict de către Rusia. În ultimele luni, scopul declarat al Turciei a fost să elimine pericolul terorist din zona de graniţă Siria-Turcia. Fie că e vorba de luptătorii ISIS sau de kurzi, consideraţi de turci tot terorişti, ei erau până acum ţinta oficială a militarilor turci.