Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc, miercuri, onomastica, de Sfântul Apostol Andrei. Dintre aceştia, 1.700 sunt în Armată, informează Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării.

„În România sunt 811.005 persoane care poartă numele Sfântului Andrei", anunţă Ministerul Afacerilor Interne, pe pagina de Facebook. 

Aceeaşi urare apare şi pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării, care menţionează că aproximativ 1700 de militari poartă numele Andreea sau Andrei.

Sfântul Apostol Andrei. sărbătorit miercuri, este creştinătorul neamului românesc, el fiind numit „Cel dintâi chemat", întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Ziua de 30 noiembrie este, totodată, sărbătoare bisericească naţională. Noaptea din ajun este asociată în popor cu obiceiuri precreştine, precum apariţia strigoilor, farmece, ghicirea ursitului şi a vremii.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, nume care derivă din cuvântul grecesc Andreas, care înseamnă „viteaz" sau „bărbătesc”, apare pe 30 noiembrie în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican. În Scoţia, însă, el figurează în ziua de 9 mai, ca amintire a datei primirii unor relicve ale Sfântului Andrei.