Poliţia din Australia a arestat un român care făcea parte dintr-o reţea de clonare de carduri ce ar fi furat circa 400.000 de dolari de la victime din tot statul Victoria în ultimele şase luni, relatează 9NEWS.

Imagini obţinut de postul de televiziune îl arată pe român deghizat, în timp ce face retrageri de pe mai multe carduri de la un bancomat din Melbourne. După fiecare tranzacţie, el este filmat aruncând cardul folosit la gunoi.

Un ofiţer de poliţie ajunge apoi la faţa locului şi îi cere românului să îşi scoată peruca şi casca, înainte de a-l aresta.

Potrivit autorităţilor, suspectul face parte dintr-un grup de infractori din România, Ungaria şi Bulgaria care au ajuns în Australia cu vize turistice. Ei ar fi furat circa 400.000 de dolari australieni (circa 300.000 de dolari americani) în ultimele şase luni.

“Partea atrăgătoare este fluxul de bani disponibil (…) atunci când sparg un ATM, ştiu că vor da lovitura”, a spus superintendentul detectiv Pat Boyle.

Una dintre victimele reţelei infracţionale, Judith Mordech, spune că s-a simţit “violată” după ce din cont i-ar fi dispărut 3.000 de dolari australieni (2.241 de dolari americani), pe parcursul a trei zile consecutive.

Prietena ei, Petah Creighton, a povestit că şi ea a fost vizată de infractori. “Probabil că este foarte dificil pentru noi să ştim dacă un dispozitiv de clonare este implantat sau nu” la un bancomat, a spus ea.

Poliţia a admis că acest dispozitiv sunt tot mai avansate din punct de vedere tehnologic. “Componentele pe care le folosesc sunt tot mai uşor de ascuns şi mai greu de detectat”, a explicat sergentul John Cheyne.

Astfel, infractorii instalează de cele mai multe ori două dispozitive, unul care clonează datele cardului, celălalt care înregistrează codul PIN. “Camera este instalată la aceeaşi înălţime ca tastatura, astfel că, dacă ţii mâna sus să o acoperi, este practic inutil”, a precizat Cheyne.