Fostul finanţator al FC Dinamo Bucureşti, Cristian Borcea, a fost transferat de Penitenciarul Poarta Albă la Jilava, unde a fost cazat, în regim deschis, într-o cameră de patru persoane şi se ocupă de curăţenie, potrivit unor surse din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Deţinutul Cristian Borcea, condamnat în celebrul dosar al "Transferurilor", a fost adus, recent, la Penitenciarul Jilava, unde îşi execută pedeapsa în regim deschis.

Sursele citate au precizat că acesta a fost cazat în aceeaşi cameră în care a stat şi la începutul acestui an şi în care se află alţi trei deţinuţi, condamnaţi pentru fapte uşoare. Borcea a cerut să muncească şi a trecut deja pe la Comisia de muncă a închisorii, de unde a primit sarcina să se ocupe de curăţenie, în interior.

Cu aproape un an în urmă, Borcea s-a aflat în mijlocul unui scandal legat de unele privilegii pe care le-ar fi avut în perioada în care se afla la Penitenciarul Poarta Albă. Corpul de Control al Ministrului Justiţiei a întocmit un raport, în urma unei verificări dispuse de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, din care a reieşit că deţinutul Borcea avea parte de un regim preferenţial. Acesta vorbea zeci de minute la telefon chiar şi după ora 22.00, când se dădea stingerea şi ar fi beneficiat şi de mult mai multe vizite decât cele trei întâlniri lunare prevăzute de lege.

În urma anchetei, au fost sesizate Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa dar şi comisia de disciplină din Ministerul Justiţiei.

În prezent, Borcea execută pedeapsa de şase ani şi patru luni pe care a primit-o în dosarul Transferurilor. Fostul finanţator al FC Dinamo a primit, însă, la jumătatea acestei săptâmâni, o nouă condamnare, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu fraţii Victor şi Ioan Becali i-ar fi dat judecătoarei Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, 195.000 de euro, pentru a-i achita în dosarul Transferurilor, lucru pe care, de altfel, magistratul l-a şi făcut. Drept urmare, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat, joi, pe Cristian Borcea, la şapte ani şi zece luni de închisoare, în timp ce fraţii Ioan şi Victor Becali au luat câte şapte ani şi patru luni, respectiv cinci ani şi opt luni. Borcea a primit pedeapsa cea mai aspră, deoarece, spre deosebire de fraţii Becali, nu şi-a recunoscut fapta. Aceste condamnări nu sunt însă definitive.

viewscnt