Defunctul lider cubanez Fidel Castro va intra în istorie la acelaşi nivel cu personalităţi precum Marx, Lenin, Stalin sau Che Guevara, a susţinut sâmbătă Ivan Melnikov, vicepreşedinte al Partidului Comunist din Rusia, transmite EFE.

"Fidel se va afla mereu la acelaşi nivel cu personalităţi grandioase precum Marx, Lenin, Stalin, José Martí şi Che Guevara. Moştenirea sa va fi studiată şi va inspira viitoarele generaţii", a declarat Melnikov pentru presa locală.

Politicianul rus a subliniat că moartea liderului cubanez, care a vizitat pentru prima dată Uniunea Sovietică în 1963, "este o pierdere ireparabilă", dat fiind că Fidel Castro "era un idol în cel mai bun sens al cuvântului". "Este un simbol al secolului al XX-lea, un simbol al fidelităţii faţă de anumite idei, al stoicismului şi al luptei care s-au încheiat cu o victorie", a insistat el.

Melnikov a subliniat totodată că, în pofida numeroşilor ani cât s-a aflat la putere, Castro "nu a pierdut nicio clipă contactul cu poporul său" şi şi-a păstrat până la sfârşit "acuitatea mentală".

Relaţiile dintre Moscova şi Havana au intrat în criză după dezmembrarea Uniunii Sovietice în 1991, însă în ultimii ani preşedintele rus Vladimir Putin a acţionat în favoarea dezvoltării unei noi alianţe strategice între Kremlin şi insula din Caraibe.

Liderul istoric al Revoluţiei cubaneze a decedat în noaptea de vineri, 25 noiembrie, la ora 22:29, după cum a anunţat fratele său, preşedintele cubanez Raúl Castro, într-o alocuţiune la televiziunea de stat.