Foştii manageri de spitale Bogdan Păltineanu şi Dan Straja au fost condamnaţi de magistraţii Tribunalului Bucureşti la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă.

Judecătorii au mai decis menţinerea controlului judiciar faţă de cei doi foşti manageri de spitale şi a sechestrului impus asupra bunurilor mobile şi imobile dispus în dosar, transmite Mediafax.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată la începutul lunii august pe Bogdan Păltineanu, fost manager al spitalului Bagdasar Arseni, şi pe Dan Nicolae Straja, fost manager al Institutului Oncologic "Alexandru Trestioreanu", pentru luare de mită.

În ceea ce îl priveşte pe Bogdan Păltineanu, sunt vizate fapte care ar fi fost comise în perioada în care conducea Institutul naţional de geriatrie şi gerontologie "Ana Aslan".

Potrivit DNA, anul trecut, pe când era director la "Ana Aslan", Bogdan Păltineanu ar fi primit mită peste 73 de mii de euro şi aproape 19 mii de lei de la patronii unor firme care aveau contracte cu Institutul. Banii erau daţi pentru plata la timp a facturilor. Păltineanu ar fi primit mita în 5 tranşe la el acasă şi în masină, iar banii erau ascunşi în reviste.

Tot în reviste ar fi primt mita şi Dan Straja, directorul de la Institutul Oncologic Bucureşti. El ar fi luat anul trecut aproape 96 de mii de euro de la reprezentanţii unor firme care au vândut echipamente medicale Institutlului.

Potrivit datelor din referatul anonimizat al DNA, coroborate cu cele de pe portalul achiziţiilor publice şi de la Registrul Comerţului, printre firmele care au încheiat contracte cu "Ana Aslan", unde manager era Bogdan Păltineanu, este şi o firmă a cumnatului lui Dorin Cocoş.

La Institutul Oncologic au fost depistate două contracte de peste 27 de milioane de lei pentru aparatură medicală şi computer tomograf. Potrivit şefei DNA, mita din Sănătate ajungea şi la 20% din valoarea contractelor.