Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat marţi declanşarea unei 'mari operaţiuni de atacuri masive împotriva poziţiilor organizaţiei Statul Islamic şi ale Frontului de Cucerire al Levantului (fostul Front Al Nusra, Al Qaida în Siria) în provinciile siriene Homs şi Idleb', la care au luat parte, pentru prima dată, avioane decolate de pe portavionul 'Amiral Kuzneţov', informează AFP şi EFE.

'Pentru prima oară în istoria flotei ruse, portavionul 'Amiral Kuzneţov' a luat parte la operaţiuni armate', de la bordul său decolând avioane Su-33, a informat ministrul Şoigu, într-o reuniune cu preşedintele Vladimir Putin şi Statul Major al armatei ruse, desfăşurată în oraşul Soci, de la Marea Neagră.

Potrivit ministrului, armata rusă a lansat o operaţiune de amploare împotriva poziţiilor SI şi ale frontului Fateh al-Sham în regiunile Idleb şi Homs, în nord-vestul şi în estul Siriei.

În această operaţiune a fost implicată şi fregata 'Amiral Grigorovici', de pe care au fost trase rachete de croazieră Kalibr, a precizat Şoigu.

Portavionul 'Amiral Kuzneţov', singurul de care dispune armata rusă, a sosit săptămâna trecută în largul coastelor siriene pentru a consolida dispozitivul militar rus.

Portavionul, a cărui bază se află la Severomorsk, în Marea Barents, are la bord avioane de vânătoare SU-33, MiG-29KR şi MiG29-KUBR, precum şi elicoptere Ka-52K.

Un avion MiG-29K s-a prăbuşit luni în Mediterana în timp ce încerca să aterizeze pe 'Amiral Kuzneţov'. Accidentul, provocat de o problemă tehnică, nu s-a soldat cu victime.

Navele ruse din largul Siriei sunt apărate de sisteme de rachete S-400 şi S-300 şi de sisteme de apărare de coastă Bastion situate pe teritoriul sirian.

Rusia dispune în Siria de o bază aeriană la Hmeimim, în fieful alawit al preşedintelui Bachar al-Assad, în apropiere de Lattakia, şi de o bază navală la Tartous.

AGERPRES