Mii de manifestanţi s-au adunat miercuri seară pe întreg teritoriul Statelor Unite pentru a protesta faţă de victoria neaşteptată a republicanului Donald Trump la prezidenţialele americane, transmite AFP.

"Avem o voce!", se putea citi pe pancartele mai multor sute de tineri manifestanţi care s-au adunat în faţa Casei Albe, la Washington, pentru o seară de veghe la lumina lumânărilor pe o vreme ploioasă, denunţând opiniile rasiste, sexiste şi xenofobe, în opinia lor, ale lui Donald Trump. 

"Oamenii au dreptate să le fie frică", a declarat unul dintre organizatori, Ben Wikler, anunţând participanţilor că au ieşit pe străzi manifestanţi în întreaga ţară. "Nu suntem singuri", au strigat unii dintre tinerii adunaţi în faţa Casei Albe, unde Barack Obama urmează să îl primească joi pe Donald Trump.

La New York şi Chicago în special, manifestaţiile au început cu câteva sute de participanţi pentru a se mări până la mai multe mii de persoane la lăsarea serii. 

"Ne aflăm aici pentru că nu suntem singuri în aceste momente sumbre", a mai afirmat Ben Wikler, director în capitala americană al grupului progresist de presiune MoveOn.org.

"Este un moment greu pentru numeroşi americani", a mărturisit Ethan Miller, din partea unui grup de apărare a drepturilor angajaţilor, Jobs with Justice. "Ne-am confruntat cu o campanie plină de rasism şi misoginie şi numeroase alte tactici oribile care în final au permis" ca Donald Trump să câştige alegerile, a acuzat el.

"Nu vom lăsa însă ca preşedinţia lui Donald Trump să oprească progresul acestei ţări", a dat el asigurări. 

La New York, manifestanţii s-au adunat în Union Square din Manhattan, după care s-au îndreptat spre Trump Tower, unde locuieşte preşedintele american recent ales.

Sistemul electoral indirect din SUA "nu mai funcţionează deloc", a acuzat Nicholas Forker, în timp ce Hillary Clinton a câştigat votul popular cu aproape 200.000 de voturi în plus, potrivit datelor încă provizorii, dar nu în număr de mari electori. "Chiar este nevoie de o reformă, este ridicol", a adăugat el. 

În California, elevi de liceu şi studenţi şi-au părăsit cursurile şi au improvizat manifestanţii în campusuri. La Los Angeles, s-au adunat câteva sute în faţa primăriei oraşului pentru a scanda că Donald Trump "nu este preşedintele meu!".

La Portland, în Oregon, au protestat, potrivit presei locale, vreo 300 de persoane care au blocat temporar circulaţia, în timp ce altele au dat foc drapelului american.

În Pennsylvania, sute de studenţi de la universitatea din Pittsburgh au defilat pe străzi. 

Cu începere de marţi seară, manifestanţii au ieşit în stradă la anunţul rezultatului alegerilor, în special în faţa Casei Albe. Cel puţin o persoană a fost rănită la Oakland, în California, unde au fost sparte vitrine ale unor magazine şi au fost incendiate mai multe tomberoane. 

AGERPRES