Un tribunal din Istanbul a ordonat plasarea în detenţie înaintea unui proces a nouă membri ai ziarului de opoziţie Cumhuriyet, după o săptămână marcată de intensificarea represiunii contra liderilor prokurzi, a anunţat sâmbătă agenţia turcă Dogan, preluată de AFP.

Printre aceste persoane, care au fost arestate la începutul săptămânii, sunt responsabili importanţi ai ziarului precum redactorul-şef Murat Sabuncu, editorialistul Kadri Gursel sau desenatorul Musa Kart. Ei sunt acuzaţi că au legătură cu rebelii kurzi şi tentativa de lovitură de stat din 15 iulie.

În total, 13 responsabili ai ziarului şi jurnalişti au fost arestaţi.

Doi dintre ei, contabilul şef şi fostul contabil şef al ziarului, au fost eliberaţi. Alţi doi, editorialiştii Hikmet Cetinkaya şi Aydin Engin, au fost eliberaţi sub control judiciar ţinând cont de vârsta lor şi problemele de sănătate, a precizat agenţia turcă.

Arestările au avut loc în cadrul unei anchete pentru "activităţi teroriste" în legătură cu mişcarea predicatorului Fethullah Gulen — acuzat de plănuirea puciului eşuat — şi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a precizat în momentul arestării parchetul din Istanbul.

Cumhuriyet, principalul cotidian de opoziţie, a asigurat că va lupta "până la capăt", într-o ţară unde presa a fost în special vizată de epurările efectuate după puciul eşuat din iulie, notează France Presse.

Cincisprezece cotidiene, reviste şi agenţii de presă, cele mai multe cu sediul în sud-estul ţării cu majoritate kurdă, au fost închise.

AGERPRES