Un român reţinut ca ostatic de peste un an de către jihadiştii grupării jihadiste Al-Mourabitoune a islamistului algerian Mokhtar Belmokhtar a apărut într-o înregistrare video, dată publicităţii luni, în care cere guvernului său să facă totul pentru eliberarea lui, relatează France Presse.

Iulian Gherguţ era agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger şi Mali, când a fost răpit în 4 aprilie 2015 de către cinci indivizi înarmaţi. Răpirea sa a fost revendicată de către Al-Mourabitoune, o grupare legată de Al Qaida.

În înregistrarea video, el poartă o barbă deasă, vorbeşte o franceză marcată de un accent puternic, şi afirmă că secvenţa este înregistrată în 21 septembrie. Ostaticul român asigură că starea sănătăţii sale este bună.

Gherguţ spune că se gândeşte la familia sa şi îi cere, precum şi guvernului român, să facă totul pentru a fi eliberat.

Înregistrarea a fost distribuită de SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste.

Gruparea Al-Mourabitoune a fost creată în 2013 prin fuziunea formaţiunii lui Mokhtar Belmokhtar cu Mişcarea pentru unicitate şi jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formaţiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operaţiunea franceză Serval, lansată în ianuarie 2013.

Burkina Faso, ţară sahariană săracă din Africa, a intrat din 2015 într-un ciclu de răpiri şi atacuri teroriste mai ales în regiunea sa de nord.

După răpirea lui Gherguţ, un cuplu de medici australieni a fost răpit în ianuarie 2016 la Djibo, în nordul Burkina Faso, ulterior soţia fiind eliberată.

AGERPRES